Priopćenje vezano za gay.hr / haer.hr

Priopćenje vezano za gay.hr / haer.hr, 4.9.2019.

Ovim priopćenjem želimo obavijestiti korisnike/ce o trenutnoj situaciji vezano za gay.hr i haer, te što sve radimo da osiguramo nastavak rada društvene mreže.

Kao što smo ranije napisali, pokrenuli smo različite procese kako bi osigurali nastavak rada naše društvene mreže gay.hr i haer.hr. Zahvaljujemo na iskazanoj podršci, posebice na vašem strpljenju dok traju svi ovi procesi. 

Dana 3.9.2019. završen je arbitražni postupak, kojeg je pokrenuo Iskorak protiv XY*, bivšeg zaposlenika udruge Iskorak. Donešena je odluka kojom su domene gay.hr i haer.hr vraćene udruzi Iskorak. Arbitar je istaknuo da je korisnicima/cama društvene mreže gay.hr/haer.hr bilo jasno da su domene pod upravljanjem udruge Iskorak, da su korisnici/ce članarinu plaćali udruzi Iskorak, te u konačnici, da njihovim iznimno osjetljivim osobnim podacima raspolaže nitko drugi osim udruge Iskorak. Po ocjeni arbitra došlo je do prijevarnog ponašanja XY. Cijelu arbitražnu odluku možete pročitati ovdje

Čim je objavljena odluka arbitra, ali prije nego što je Iskorak dobio kontrolu nad domenama, uklonjen je sadržaj s domene gay.hr i haer.hr. Na stranicama je objavljena poruka “Gay.hr je postao Haer.app” i onemogućen je pristup društvenoj mreži gay.hr i haer.hr. Ovo je nastavak ponašanja suprotnog interesima korisnika/ca koji žele koristiti gay.hr, kao i suprotno interesima LGBTI zajednice. 

Iskreno nam je žao zbog mogućih neugodnosti te činimo sve što je u našoj moći kako bismo što prije vratili imovinu udruge Iskorak u našu potpunu kontrolu i omogućili korisnicima/cama neometano i sigurno korištenje društvene mreže. 

Povratak domena gay.hr i haer.hr je bitan korak u ostvarenju nastavka rada društvene mreže, ali potrebno je provesti dodatne postupke, posebice osigurati osobne podatke korisnika, kojima se protupravno upravlja. Iskorak je zatražio pomoć od Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog odvjetništva i provodimo druge postupke. 

Registriranje na novoj društvenoj mreži haer.app, kao i korištenje iste odluka je svakog pojedinog korisnika. Međutim, savjetujemo sve naše korisnike/ce i članove/ice da to učine s iznimnim oprezom, posebice s obzirom na argumente opisane u arbitražnoj odluci.

Udruga Iskorak

*Ime i prezime uklonjeni su radi Zahtjeva za zaštitu osobnih podataka.

___________________________________________________

Priopćenje vezano za gay.hr / haer.hr, 10.6.2019.

Slijedom nedavne objave na forumu mrežnog sjedišta gay.hr / haer.hr u kojoj su navedene netočnosti vezane za djelovanje udruge Iskorak, ovim putem donosimo puno očitovanje kako bismo iznijeli istinite i točne činjenice, informirali zajednicu i zaštitili korisnike od mogućih posljedica proizašlih donošenjem odluka temeljem nepotpunih i/ili neistinitih navoda.

Udruga Iskorak nikada nije odlučila odvojiti gay.hr / haer.hr u zasebnu udrugu, kako to pogrešno prikazuje korisnik XY, a kojim nadimkom se koristi XY. Također, Iskorak nikada nije odobrio, niti donio odluku vezano za preimenovanje u haer.app. Samo preimenovanje doprinosi „povratku u ormare“ te je suprotno ciljevima Iskoraka za prava i vidljivost LGBTI osoba. Domenu smo registrirali 2002. godine te ju od tada koristimo. Ovo sigurno mjesto za LGBTI osobe pod svojim prepoznatljivim imenom gay.hr je najčešće prvi kontakt mladih LGBTI osoba sa zajednicom.

U tijeku su različiti procesi vezani za gay.hr / haer.hr. Nakon što je XY smijenjen s pozicije izvršnog direktora Iskoraka (12.11.2018.), postoji opravdana sumnja da je iskoristio svoj položaj te otuđio imovinu Iskoraka, što uključuje domene i sadržaj gay.hr / haer.hr. Zatražili smo pomoć nadležnih institucija za zaštitu naših prava. Između ostalog, u tijeku je istraga pri državnom odvjetništvu.

Trenutno se na gay.hr / haer.hr kao izdavač navodi udruga Haer. Međutim, udruga Iskorak je izdavač od 2002. godine, što je zabilježeno pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kao i dostupno u godišnjim izvještajima udruge Iskorak. Javno je dostupna informacija da je XY imenovan izvršnim direktorom udruge Identitet 20.2.2019. te je istog dana udruga preimenovana u udrugu Haer. 9.4.2019. pokrenuta je i web stranica www.udruga-haer.hr na kojoj su navedene aktivnosti koje provodi udruga Iskorak. Udruga Identitet nije poslovala prije 2019. godine, što je vidljivo iz Registra neprofitnih organizacija.

Odmah nakon što je CARNET pokrenuo arbitražu vezanu za domene gay.hr / haer.hr kojom se treba utvrditi pravo na korištenje navedenih domena, udruga Haer najavila je isključivanje domena gay.hr / haer.hr i prebacivanje na domenu haer.app, koja nije u nadležnosti hrvatskih institucija.

Žao nam je zbog mogućih nastalih neugodnosti. Činimo sve što je u našoj mogućnosti da zaštitimo sve naše domene, pripadajući sadržaj i prava naših korisnika, te pozivamo nadležne institucije da ubrzaju svoje postupke.

Registriranje na novim stranicama odluka je svakog pojedinog korisnika, ali gay.hr i udruga Iskorak savjetuju svoje korisnike i članove da to učine s oprezom, budući da je riječ o novoj udruzi s lažno predstavljenim aktivnostima te nepotpuno definiranim GDPR praksama.

Udruga Iskorak

*Ime i prezime uklonjeni su radi Zahtjeva za zaštitu osobnih podataka.