Europski tjedan testiranja [2014]

Od 21.11.2014 – 28.11.2014 u LGBT centru Zagreb obilježen je Europski tjedan testiranja na HIV. Radi se o drugom obilježaanju tjedna testiranaja u Europi i Hrvatskoj.

Svaki dan održali su se tematski događaji: otvorenje izložbe «Sexy Smart & HIV+», GAYMES night, kulinarsko natjecanje, kondom natjecanje, filmski utorak, speed dating, HIV TALK i završili smo s glazbenim nastupom.

Testiranje je bilo moguće svaki dan od 16.30 do 22.30 (a petak i subotu do 01.00). Koristili smo brze testove koji daju rezultat u 60 sekundi – prvi put u Hrvatskoj. Svi koji su došli dobili su besplatno savjet liječnika, piće, kondome, lubrikante i sudjelovanje u nagradnoj tomboli.

Na projektu je radilo 5 liječnika koji su radili testiranje i savjetodanje. 6 vršnjačkih savjetnika/volontera su pomogli u organizaciji i dočekivanju ljudi.

Ukupno je bilo 225 testiranja za vrijeme tjedna testiranja što je svojevrsni rekord. Ukupno je bilo 7 reaktivnih testova. Od kojih 5 kojima nije bilo poznato da su pozitivni. Oni su upućeni na daljnje pretrage i liječničku skrb.

Aktivnosti je podržao AIDS Healthcare Foundation Europe.

Ciljevi aktivnosti:

  • Povećati svijest o potrebi testiranja na HIV kod MSM osoba
  • Smanjiti stigmu i strah povezanih sa testiranjem (normalizacija testiranja)
  • Motivirati MSM osobe za testiranje na HIV

Rezultati aktivnosti:

  • Kampanja za promociju tjedna testiranja dosegla je preko 7.500 osoba u Zagrebu, provedena je na svim fizičkim lokacijama i online mjestima na koja MSM osobe dolaze
  • Kroz događaje i ležernu atmosferu koji su se provodili uz testiranje pomoglo se normalizaciji testiranja
  • Ukupno se testiralo 225 osoba za vrijeme tjedna testiranja