Nogometom protiv homofobije

Udruga navijača nogometnog kluba Zagreb – Bijeli anđeli u suradnji s udrugama Iskorak, Queer Zagreb i Centrom za mirovne studije, organizirali su akciju kojom su na simboličan način obilježili Međunarodni dan borbe protiv homofobije u nogometu koji se obilježava 19. veljače, za kada je prvotno bila najavljena utakmica pa potom odgođena.

Stoga su na utakmici Zagreb – Rijeka, 26. veljače 2010. godine, članovi Udruge navijača i aktivisti spomenutih organizacija na stadionu NK Zagreb postavili transparent “Nogometom protiv homofobije”, te su razvili zastavu duginih boja kao simbol borbe za prava seksualnih i rodnih manjina.

Četrdesetak ljudi je držalo transparente, što navijača, što aktivista i nije bilo burnih reakcija među ostatkom publike, osim što je Armada (navijači NK Rijeka) sa suprotne strane tribina spremno odgovorila svojim transparentima.

Ova je akcija prva takva akcija u RH gdje su organizacije civilnog društva, posebice organizacije za prava seksualnih i rodnih manjina, uspješno surađivale s udrugom navijača nogometnog kluba u borbi protiv homofobije i diskriminacije zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.