Iskorak je ostvario suradnju s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu čime smo unaprijedili sustav pružanja pravne pomoći LGBT osobama.

Pravna klinika je jedinica Pravnog fakulteta u okviru koje studenti završnih godina pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Klinika može pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnom i drugim postupcima. Studenti viših godina studija prava samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im po potrebi savjetom pomažu akademski mentori – suradnici, znanstveni asistenti i profesori. Klinika u suradnji s udrugom Iskoraka pomoći će svim LGBT osobama koje su bile žrtve nasilja i diskriminacije.

Zašto je važno prijaviti diskriminaciju ili nasilje?
Važno je prijaviti svaki zločin iz mržnje, nasilje i diskriminaciju:

  • jer nasilje i diskriminacija moraju prestati!
  • jer ćeš se bolje osjećati!
  • jer imamo zakone koje trebamo početi koristiti!
  • jer jedino zajedno možemo suzbiti diskriminaciju!
  • jer nisi i ne moraš biti u tome sam/a!
  • jer time ohrabruješ druge kojima je možda i teže!
  • jer je važno prijaviti svaki slučaj, pa čak i ako ne želiš ići na policiju i sud!
Što moram znati?
  • Ako je moguće, prikupiti sve raspoložive dokaze – od eventualnih liječničkih potvrda i nalaza, do moguće druge dokumentacije koja ukazuje na diskriminaciju ili nasilje. Pronađi osobe koje ti mogu pomoći i koje mogu potvrditi tvoju priču.
  • Uvijek nas možeš zatražiti za pravnu zaštitu i savjete – to je za tebe besplatno i ne moraš se brinuti oko plaćanja odvjetničkih usluga.
  • Odlazak na sud može biti neugodan, a zbog nepoznavanja procedure možda sve izgleda i zastrašujuće – ne brini se, mi ćemo biti s tobom cijelo vrijeme, a možemo zatražiti i podršku sudskog Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama.
Što mogu dobiti od vas?
Pravna pomoć i savjetovanje u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu organizirana je u LGBT centru u Zagrebu, Petrinjska 27, gdje korisnici mogu osobno doći i razgovarati sa studentima koji rade u Pravnoj klinici. Korisnicima je, osim individualnog savjetovanja, dostupno i e-mail savjetovanje.

Udruga Iskorak u suradnji s Pravnom klinikom Pravog fakulteta u Zagrebu pružit će ti pravnu pomoć ili savjet bez ikakvih uvjeta i obveza za tebe.

Prilikom slanja upita ostavi svoj e-mail ukoliko želiš primiti odgovor putem maila i svoj broj mobitela ukoliko želiš dogovoriti termin individualnog pravnog savjetovanja. Važno je razumljivo opisati problem ili situaciju kako bismo mogli dati točne i precizne odgovore.