Priopćenje vezano za gay.hr / haer.hr, 10.6.2019.

Slijedom nedavne objave na forumu mrežnog sjedišta gay.hr / haer.hr u kojoj su navedene netočnosti vezane za djelovanje udruge Iskorak, ovim putem donosimo puno očitovanje kako bismo iznijeli istinite i točne činjenice, informirali zajednicu i zaštitili korisnike od mogućih posljedica proizašlih donošenjem odluka temeljem nepotpunih i/ili neistinitih navoda.

Udruga Iskorak nikada nije odlučila odvojiti gay.hr / haer.hr u zasebnu udrugu, kako to pogrešno prikazuje korisnik Zeus, a kojim nadimkom se koristi Hrvoje Fuček. Također, Iskorak nikada nije odobrio, niti donio odluku vezano za preimenovanje u haer.app. Samo preimenovanje doprinosi „povratku u ormare“ te je suprotno ciljevima Iskoraka za prava i vidljivost LGBTI osoba. Domenu smo registrirali 2002. godine te ju od tada koristimo. Ovo sigurno mjesto za LGBTI osobe pod svojim prepoznatljivim imenom gay.hr je najčešće prvi kontakt mladih LGBTI osoba sa zajednicom.

U tijeku su različiti procesi vezani za gay.hr / haer.hr. Nakon što je Hrvoje Fuček smijenjen s pozicije izvršnog direktora Iskoraka (12.11.2018.), postoji opravdana sumnja da je iskoristio svoj položaj te otuđio imovinu Iskoraka, što uključuje domene i sadržaj gay.hr / haer.hr. Zatražili smo pomoć nadležnih institucija za zaštitu naših prava. Između ostalog, u tijeku je istraga pri državnom odvjetništvu.

Trenutno se na gay.hr / haer.hr kao izdavač navodi udruga Haer. Međutim, udruga Iskorak je izdavač od 2002. godine, što je zabilježeno pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kao i dostupno u godišnjim izvještajima udruge Iskorak. Javno je dostupna informacija da je Hrvoje Fuček imenovan izvršnim direktorom udruge Identitet 20.2.2019. te je istog dana udruga preimenovana u udrugu Haer. 9.4.2019. pokrenuta je i web stranica www.udruga-haer.hr na kojoj su navedene aktivnosti koje provodi udruga Iskorak. Udruga Identitet nije poslovala prije 2019. godine, što je vidljivo iz Registra neprofitnih organizacija.

Odmah nakon što je CARNET pokrenuo arbitražu vezanu za domene gay.hr / haer.hr kojom se treba utvrditi pravo na korištenje navedenih domena, udruga Haer najavila je isključivanje domena gay.hr / haer.hr i prebacivanje na domenu haer.app, koja nije u nadležnosti hrvatskih institucija.

Žao nam je zbog mogućih nastalih neugodnosti. Činimo sve što je u našoj mogućnosti da zaštitimo sve naše domene, pripadajući sadržaj i prava naših korisnika, te pozivamo nadležne institucije da ubrzaju svoje postupke.

Registriranje na novim stranicama odluka je svakog pojedinog korisnika, ali gay.hr i udruga Iskorak savjetuju svoje korisnike i članove da to učine s oprezom, budući da je riječ o novoj udruzi s lažno predstavljenim aktivnostima te nepotpuno definiranim GDPR praksama.

Udruga Iskorak