BOLJE JE ZNATI NEGO NE ZNATI

TESTIRAJ SE NA HIV I SIFILIS U 60 SEKUNDI

Posebna ponuda za Tjedan testiranja:

  • test na HIV i sifilis u 60 sekundi
  • besplatni kondomi i lubrikanti
  • stručan savjet liječnika
  • bezalkoholno piće po izboru

Ispuni anketu i preuzmi kôd za testiranje

Gdje se testirati

Zagreb

LGBT Centar Petrinjska 27, Zagreb
SVAKI DAN 18.-25.11. 16:30-20:30
091.2444666 | informacije@iskorak.hr

Osijek

Studentska udruga EMSA Franje Kuhača 29
SVAKI DAN 21.-25.11. 17:00-19:00

Rijeka

LORI Janeza Trdine 7/4
SVAKI DAN 21.-25.11. 17:00-20:00

Split

LGBT centar Ulica kralja Tomislava 8/1
SVAKI DAN 21.-24.11. 17:30-19:30

Zašto se testirati na HIV?

Bolje je znati svoj HIV status nego ne znati. Za HIV pozitivne, rana dijagnoza omogućuje početak liječenja na vrijeme. Lijekovi suzbijaju HIV na nemjerljivu razinu, što sprječava komplikacije vezane uz HIV infekciju, a nemjerljiva razina virusa ujedno sprječava prijenos virusa. Testiranjem na HIV pokazuje se odgovornost prema vlastitom zdravlju i zdravlju seksualnih partnera.

Zašto se testirati na sifilis?

Sifilis se često pojavljuje uz HIV infekciju. U Europi je zabilježen rast ove spolno prenosive bolesti, posebice među muškarcima. Ako se sifilis ne liječi, može uzrokovati mentalne bolesti, sljepoću, srčane probleme i smrt.

Kome je preporučeno testirati se na HIV i sifilis?

U Hrvatskoj su HIV-om i sifilisom najviše pogođeni muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima. Primjerice, preko 80% novih infekcija HIV-a zabilježeno je među gej/bi muškarcima. Za seksualno aktivne gej/bi muškarce preporučeno je testirati se najmanje jednom godišnje. Ako ne koriste kondome ili češće mijenjaju partnere preporučeno je testirati se svakih 3-6 mjeseci. Za druge osobe preporučeno je testiranje ako postoji povećani rizik.

Kako izgleda testiranje za vrijeme Tjedna testiranja?

Na našim lokacijama dočekat će te volonteri/ke koji će ti objasniti proceduru. Ove godine imamo Internet anketu koja se može ispuniti prije dolaska ili na lokaciji. Dok čekaš svoj red, počastit ćemo te bezalkoholnim pićem. Volonter/ka će te pozvati kod liječnika kada ćeš biti na redu. Liječnik/ca će objasniti kako test funkcionira, napraviti test, objasniti rezultat i dati ti potrebne upute. Liječnik/ca će ti pružiti stručan savjet i odgovoriti na pitanja. Samo će liječnik biti upoznat s rezultatom tvog testa.

Koliko je pouzdan test u 60 sekundi?

Test je brz, jednostavan, iznimno pouzdan i koristi se u cijelom svijetu. Važno je znati da test neće reagirati ako je nedavno došlo do infekcije (ako tijelo nije proizvelo protutijela). Kod većine osoba tijelo proizvode protutijela na HIV nekoliko tjedana nakon infekcije (za konačan negativan rezultat potrebno je da prođu 3 mjeseca od infekcije). Iako je teoretski moguće imati lažno pozitivan rezultat, to se praktično ne događa.

Što ako test bude pozitivan?

Liječnik/ca će te uputiti na daljnje pretrage kako bi se odredio način liječenja. Osobe koje su se ranije liječile od sifilisa će u većini slučajeva imati pozitivan rezultat na testu za sifilis, te će liječnik preporučiti kontrolu drugim testovima. Važno je znati da je sifilis izliječiv, a HIV se uspješno kontrolira antiretrovirusnim lijekovima.

Kakvi su bili rezultati prošle godine?

Bilo je ukupno 444 testiranja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. 8 ih je imalo pozitivan HIV rezultat (2 ih je ranije znalo), a 19 ih je imalo pozitivan sifilis rezultat (11 ranije liječenih od sifilisa – prisutna protutijela). Većina testiranih su bili gej/bi muškarci (75%), a mnogi su se testirali prvi puta (42%) tijekom Tjedna testiranja 2015.

Support by