Europski tjedan testiranja [2015]

Ove godine obilježava se treći Europski tjedan testiranja na HIV. Cilj Europskog tjedna testiranja je povećati svijest o HIV statusu i smanjiti broj onih kojima se HIV dijagnosticira kasno.

Tema ove godine je “Testiraj. Liječi. Spriječi

Bolje se testirati prije nego kasnije
Fokus naših edukativnih poruka je kasno testiranje. U prosjeku prođu 4 godine od HIV infekcije do testiranja. Ranija dijagnoza omogućuje uspješnije liječenje i održavanje zdravlja. HIV terapija pomaže u sprečavanju prijenosa virusa. Najčešće ga prenose oni koji ne znaju da su HIV+.

Europski tjedan testiranja namijenjen je prvenstveno onima koji bi mogli biti pod rizikom od infekcije. U Hrvatskoj se većina novih infekcija događa kod gej/bi muškaraca. Upravo njima želimo olakšati pristup testiranju, liječenju i prevenciji.

Prošle godine smo za vrijeme tjedna testiranja imali 225 testiranja, od kojih je 7 bilo reaktivno (5 novih, 2 su ranije znali). Sudionici su bili iznimno zadovoljni i oborili smo svojevrsni rekord u broju testiranja.

Ove godine proširili smo aktivnost testiranja i na sifilis koji se isto najčešće javlja kod gej/bi muškaraca. Rezultati testa za HIV i sifilis su za 60 sekundi. Ograničenom broju osoba u Zagrebu nudimo testiranje na klamidiju i gonoreju (s rezultatima za 5-7 dana).

Dodatno širimo svoje aktivnosti u Split, Osijek i Rijeku. U suradnji s lokalnim organizacijama nudimo testiranje na HIV isifilis s rezultatima u 60 sekundi.