Što trebam znati?

 • Majmunske boginje su rijetka bolest uzrokovana virusom majmunskih boginja.
 • Od svibnja 2022. prijavljen je veći broj slučajeva u zemljama svijeta u kojima one nisu uobičajene.
 • Iako su prijavljeni slučajevi većinom među dijelom populacije gej, biseksualnih muškaraca i drugih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM), ovim virusom se može inficirati svatko.
 • Virus se između ljudi prenosi dužim bliskim kontaktom s inficiranom osobom. Naprimjer diranjem, seksom, kontaktom licem u lice ili preko stvari izloženih virusu, poput posteljine i ručnika.

Koji su simptomi?

 • osip na bilo kojem dijelu tijela
 • vrućica (povišena tjelesna temperatura)
 • bol u mišićima i zglobovima
 • povećani limfni čvorovi
 • glavobolja
 • umor
Promjene na koži uzrokovane virusom majmunskih boginja (Izvor: UKHSA)

Ako se na bilo kojem dijelu tijela, posebice na genitalnom i analnom području pojave neobičan ili neočekivani osip, ranice ili mjehurići…

 • Nazovi liječnika/icu.
 • Izbjegavaj kontakte s drugima, uključujući seksualne partnere/ice, ukućane i kućne ljubimce dok ne dobiješ savjet liječnika/ice.

Često postavljana pitanja / FAQ

Što su majmunske boginje?

Majmunske boginje su rijetka virusna infekcija. Ova bolest je zoonoza, odnosno bolest koja se prenosi sa životinja na ljude, ali može se prenositi i među ljudima. Najčešće se javlja u nekim državama središnje i zapadne Afrike gdje žive životinje koje prenose ovaj virus. Od svibnja 2022. prijavljen je veći broj slučajeva u Europi gdje su slučajevi inače rijetki.

Kakva je situacija s majmunskim boginjama?

U svijetu je zabilježen povećani broj slučajeva majmunskih boginja u zemljama u kojima one nisu uobičajene. Iako se svatko može inficirati majmunskim boginjama, većina slučajeva trenutno se otkriva kod dijela populacije gej i biseksualnih muškaraca i drugih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM). Informacije o ovoj epidemiji majmunskih boginja često se mijenjaju i stalno se saznaje nešto novo. Budi u tijeku i prati pouzdane izvore informacija (popis poveznica nalazi se na kraju).

Koji su simptomi majmunskih boginja?

Simptomi počinju od 5 dana do 21 dan nakon izloženosti virusu. Početni simptomi majmunskih boginja uključuju vrućicu (povišenu tjelesnu temperaturu), glavobolju, bolove u mišićima i leđima, povećane limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost. Tada se pojavi i osip (mrlje, ranice i mjehurići) bilo gdje na tijelu, ali često na licu, a zatim se širi na druge dijelove tijela, uključujući ruke, genitalno i analno područje. Može izgledati kao vodene kozice, anogenitalni herpes ili sifilis. U slučajevima prijavljenima u 2022., osip se najčešće pojavio u genitalnom i analnom području. Osip prolazi kroz različite faze dok se ne stvori krasta koja otpadne. 

Što napraviti ako mislim da imam majmunske boginje?

Svakako nazovi liječnika ako imaš neobičan i neočekivan osip, ranice ili mjehuriće na tijelu, posebice u genitalnom i analnom području i/ili ako si u posljednja 3 tjedna bio/la u kontaktu s nekim tko ima majmunske boginje. Izbjegavaj kontakte s drugima, uključujući seksualne partnere/ice, ukućane i kućne ljubimce dok ne dobiješ savjet liječnika. Nemoj dolaziti osobno u kliniku, bolnicu ili kod liječnika obiteljske medicine, osim ako oni ne dogovore termin pregleda.

Kako se prenose majmunske boginje?

Majmunske boginje se teže prenose među ljudima. Potreban je duži kontakt. Mogu se prenijeti:

 • dodirivanjem odjeće, posteljine ili ručnika koje koristi osoba s osipom uzrokovanim majmunskim boginjama,
 • dodirivanjem osipa, ranica, mjehurića ili krasta na koži uzrokovanim majmunskim boginjama,
 • kašljanjem ili kihanjem osobe koja ima simptome majmunskih boginja.

Novi slučajevi se još istražuju, ali smatra se da se većina prijenosa dogodila tijekom bliskog kontakta tijekom seksualne aktivnosti. Primjerice, kontaktom kože na kožu tijekom seksa, ljubljenjem, oralnim seksom, kihanjem, dijeljenjem posteljine.

Što mogu učiniti da se zaštitim od majmunskih boginja?

Ograniči kontakt s osobama koje imaju ili sumnjaju da imaju majmunske boginje, uključujući bliski fizički kontakt, dijeljenje posteljine ili ručnika. Ako skrbiš za osobu koja ima majmunske boginje, koristi rukavice ako moraš dodirivati osobu ili stvari koje je osoba dodirivala. Oboje nosite maske za lice. Održavajte higijenu ruku sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju ruku. Pratite savjete zdravstvenih djelatnika.

Općenito manji broj bliskih fizičkih kontakata i seksualnih partnera/ica smanjit će moguću izloženost virusu. 

Savjeti o zaštiti se mogu promijeniti jer se analiziraju novi slučajevi i načini prijenosa.

Mogu li me kondomi zaštititi od majmunskih boginja?

Kondomi mogu zaštititi od spolno prenosivih infekcija te stoga preporučamo njihovo korištenje. Međutim, kondomi neće spriječiti prijenos majmunskih boginja jer po prirodi nisu spolno prenosiva infekcija, ali mogu se prenijeti izravnim kontaktom tijekom seksa (vidi odgovor na pitanje “Kako se prenose majmuske boginje?”). Međutim, neke smjernice preporučuju korištenje kondoma do 8 tjedana nakon potvrđene dijagnoze majmunskih boginja iz predostrožnosti da postoji prijenos seksualnim putem. 

Kako se mogu testirati na majmunske boginje?

Trenutno je preporučeno da se testiraju osobe koje imaju simptome. Nakon pregleda liječnika, ako se sumnja na majmunske boginje, uzorak će se prikupiti brisom ranice. Može se uzeti i bris grla i analnog područja. Uzorak će se analizirati PCR testom u najbližem laboratoriju koji može napraviti ovu analizu. Nazovi svog liječnika obiteljske medicine ili infektologa ako primijetiš simptome. 

Tko će znati ako sam pozitivan/pozitivna?

Ako budeš pozitivan/na, liječnik će obavijestiti nadležni zavod za javno zdravstvo. Epidemiolog će te kontaktirati kako bi se prikupili podaci o bliskim kontaktima u posljednja 3 tjedna prije početka simptoma. To će uključivati osobe s kojima živiš i seksualne partnere/ice. Savjetujemo suradnju sa zdravstvenim djelatnicima koliko je moguće kako bi se zaustavila ova epidemija. Svi zdravstveni djelatnici su obvezni zaštititi tvoje osobne podatke, posebice podatke o zdravlju i seksualnom životu koji podliježu posebnoj zaštiti podatka.

Jesam li izložen/a većem riziku ako sam HIV pozitivan/na?

U ovom trenutku je preporuka da osobe koje žive s HIV-om u Hrvatskoj prate iste savjete kao i HIV negativne osobe. Istraživanja o ovome su ograničena i većinom provedena u zemljama gdje je otežan pristup antiretrovirusnoj terapiji. Ako se pojave druge informacije, o tome će te obavijestiti osoblje klinike, a također će informacije biti objavljene i na stranici Pozitivan Forum.

Utječu li majmunske boginje na učinkovitost PrEP-a?

Ne. PrEP (profilaksa prije izlaganja HIV-u) je još uvijek učinkovit. Osobe koji koriste PrEP trebale bi ga nastaviti uzimati za zaštitu od HIV infekcije. PrEP neće spriječiti infekciju majmunskih boginja. 

Mogu li se majmunske boginje liječiti?

Liječenje majmunskih boginja ima za cilj ublažavanje simptoma. Bolest je obično blaga i većina osoba se oporavi za dva do četiri tjedna. Većina osoba može se izolirati kod kuće dok se ne oporavi, uz konzultacije s liječnikom. Ponekad može doći do pogoršanja, kada je potrebno bolničko liječenje. Po podacima iz ranijih istraživanja, bolest je smrtonosna u 1% slučajeva za ovaj tip virusa, međutim, u ovoj epidemiji od svibnja 2022. nisu zabilježeni smrtni slučajevi. 

Postoji li cjepivo protiv majmunskih boginja?

Da. Postoji cjepivo protiv velikih boginja koje je učinkovito i protiv majmunskih boginja, pod nazivom Imvanex. Ono trenutno nije dostupno u Hrvatskoj, ali je u tijeku nabava na razini EU. U nekim zemljama cjepivo se nudi bliskim kontaktima osoba s dijagnozom majmunskih boginja i zdravstvenim djelatnicima. Cjepivo smanjuje mogućnost simptomatske infekcije i teške bolesti. Cjepivo se može dati osobama koje žive s HIV-om. Međutim, ako je tvoj broj CD4 manji od 100, cjepivo može biti manje učinkovito. 

Gdje mogu dobiti više informacija?

Važno je dobiti informacije iz pouzdanih izvora, kao što su: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Također, mi ćemo ažurirati informacije na našoj web stranici ako i kada se situacija promijeni i savjet bude drugačiji. Možeš nas i kontaktirati za više informacija

Izvori / više informacija možete saznati na:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo o majmunskim boginjama

Bolest majmunskih boginja, prof. dr. sc. Josip Begovac, dr. med. (PDF)

Svjetska zdravstvena organizacija o majmunskim boginjama

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti o majmunskim boginjama

Podaci o broju slučajeva o majmunskim boginjama

Zadnja izmjena 20.6.2022.