Zadnja izmjena 25.11.2022.

Što trebam znati?

 • Od svibnja 2022. bio je prijavljen veći broj slučajeva majmunskih boginja u zemljama svijeta u kojima one nisu uobičajene. Nakon kolovoza bilježi se smanjenje broja slučajeva. U Hrvatskoj je prijavljeno ukupno 29 slučajeva, a zadnji slučaj je bio prijavljen prije 70 dana (izvještaj od 23.11.2022.).
 • Iako su prijavljeni slučajevi većinom među dijelom populacije gej, biseksualnih muškaraca i drugih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM), ovim virusom se može inficirati svatko.
 • Većina osoba ima blage simptome, međutim neki imaju jake bolove i druge komplikacije.
 • Virus se između ljudi prenosi dužim bliskim kontaktom s inficiranom osobom. Naprimjer diranjem, seksom, ljubljenjem, kontaktom licem u lice ili preko stvari izloženih virusu, poput posteljine i ručnika. Rizik možeš smanjiti ograničavanjem broja bliskih kontakata, posebice seksualnih partnera/ica.

Trebam li se cijepiti protiv majmunskih boginja?

Cijepljenje je preporučeno osobama pod povećanim rizikom, odnosno gej/bi muškarcima i drugim muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, koji često mijenjanju partnere ili su imali spolno prenosivu infekciju u zadnjih 12 mjeseci.

 • Ako si osoba koja živi s HIV-om u skrbi ili si u PrEP ambulanti, cijepiti se možeš prilikom svoje iduće kontrole na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Ako nemaš zakazanu kontrolu u skorije vrijeme, potrebno je nazvati sestre (01 2826 206) i rezervirati termin za cijepljenje.
 • U Zagrebu se možeš cijepiti u cijepnoj stanici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Obavezno je prethodno naručivanje putem emaila cijepnastanica@hzjz.hr ili pozivom na brojeve 01 6384 576 ili 01 6384 578 (radnim danima od 8 do 16 sati).
 • Izvan Zagreba se možeš cijepiti u službama za epidemiologiju na zavodima za javno zdravstvo u Osijeku, Rijeci i Splitu ovisno o dostupnosti cjepiva (potrebno je prethodno nazvati i provjeriti jer trenutno imaju male količine cjepiva).

Za cijepljenje je potrebna zdravstvena iskaznica. Više informacija o cjepivu pročitaj u odgovoru na pitanje o cijepljenju u nastavku stranice.

Koji su simptomi infekcije majmunskim boginjama?

Osip na bilo kojem dijelu tijela, vrućica (povišena tjelesna temperatura), bol u mišićima i zglobovima, bol u rektumu ili krvarenje, povećani limfni čvorovi, glavobolja, grlobolja, umor. Infekcija može biti i bez simptoma (asimptomatska).

Infekcija može biti bez simptoma (asimptomatska).

Promjene na koži uzrokovane virusom majmunskih boginja (Izvor: UKHSA)

Ako se na bilo kojem dijelu tijela, posebice na genitalnom i analnom području pojave neobične i neočekivane promjene na koži poput osipa, ranica ili mjehurića…

 • Nazovi liječnika/icu.
 • Izbjegavaj kontakte s drugima, uključujući seksualne partnere/ice, ukućane i kućne ljubimce dok ne dobiješ savjet liječnika/ice.

Često postavljana pitanja / FAQ

Što su majmunske boginje?

Majmunske boginje su rijetka virusna infekcija. Ova bolest je zoonoza, odnosno bolest koja se prenosi sa životinja na ljude, ali može se prenositi i među ljudima. Najčešće se javlja u nekim državama središnje i zapadne Afrike gdje žive životinje koje prenose ovaj virus. Od svibnja 2022. prijavljen je veći broj slučajeva u Europi gdje su slučajevi inače rijetki.

Kakva je situacija s majmunskim boginjama?

U svijetu je zabilježen povećani broj slučajeva majmunskih boginja u zemljama u kojima one nisu uobičajene. Nakon kolovoza bilježi se smanjenje broja slučajeva. Smatra se da je ovo zbog promjene ponašanja dijela populacije gej/bi muškaraca, zbog cijepljenja i preboljenja bolesti (stečeni imunitet). Iako se svatko može inficirati majmunskim boginjama, većina slučajeva trenutno se otkriva kod dijela populacije gej i biseksualnih muškaraca i drugih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM). Neka ponašanja su povezana s većim rizikom od infekcije, poput većeg broja partnera/ica, odlazaka na chemsex partije, nekorištenje kondoma. 

Informacije o ovoj epidemiji majmunskih boginja često se mijenjaju i stalno se saznaje nešto novo. Budi u tijeku i prati pouzdane izvore informacija (popis poveznica nalazi se na kraju).

Koji su simptomi majmunskih boginja?

Zabilježeni su slučajevi bez simptoma (asimptomatski), no kod većine simptomi počinju od 5 dana do 21 dan nakon izloženosti virusu. Simptomi majmunskih boginja uključuju vrućicu (povišenu tjelesnu temperaturu), glavobolju, grlobolju, bolove u mišićima i leđima, bol u rektumu ili krvarenje iz rektuma, povećane limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost. Tada se pojavi i promjena na koži – osip, crvenilo, prištići, mjehurići ili ranice – bilo gdje na tijelu, posebice na licu, rukama, ustima, genitalnom i analnom području. Može izgledati kao vodene kozice, anogenitalni herpes ili sifilis. U slučajevima prijavljenima u 2022., osip se najčešće pojavio u genitalnom i analnom području. Simptomi mogu biti jako blagi, primjerice neki su imali samo jednu promjenu na koži, ali osip može jako svrbjeti ili boljeti. Osip prolazi kroz različite faze dok se ne stvori krasta koja otpadne. 

Što napraviti ako mislim da imam majmunske boginje?

Svakako nazovi liječnika ako imaš neobičnu i neočekivanu promjenu na koži poput osipa, ranica ili mjehurića na tijelu, posebice u genitalnom i analnom području i/ili ako si u posljednja 3 tjedna bio/la u kontaktu s nekim tko ima majmunske boginje. Izbjegavaj kontakte s drugima, uključujući seksualne partnere/ice, ukućane i kućne ljubimce dok ne dobiješ savjet liječnika. Nemoj dolaziti osobno u kliniku, bolnicu ili kod liječnika obiteljske medicine, osim ako oni ne dogovore termin pregleda.

Kako se prenose majmunske boginje?

Majmunske boginje se teže prenose među ljudima. Potreban je duži kontakt. Mogu se prenijeti:

 • dodirivanjem odjeće, posteljine ili ručnika koje koristi osoba s osipom uzrokovanim majmunskim boginjama,
 • dodirivanjem osipa, ranica, mjehurića ili krasta na koži uzrokovanim majmunskim boginjama,
 • kašljanjem ili kihanjem osobe koja ima simptome majmunskih boginja.

U slučajevima kod gej/bi muškaraca većina prijenosa dogodila se tijekom bliskog kontakta tijekom seksualne aktivnosti. Primjerice, kontaktom kože na kožu tijekom seksa, ljubljenjem, oralnim seksom, analnim seksom i dijeljenjem posteljine. 

Što mogu učiniti da se zaštitim od majmunskih boginja?

Općenito manji broj bliskih fizičkih kontakata, posebice seksualnih partnera/ica, smanjit će moguću izloženost virusu. Također je moguće cijepiti se (više informacija ispod).

Ograniči kontakt s osobama koje imaju ili sumnjaju da imaju majmunske boginje, uključujući bliski fizički kontakt, dijeljenje posteljine ili ručnika. Ako skrbiš za osobu koja ima majmunske boginje, koristi rukavice ako moraš dodirivati osobu ili stvari koje je osoba dodirivala. Oboje nosite maske za lice. Održavajte higijenu ruku sapunom i vodom ili sredstvom za dezinfekciju ruku. Pratite savjete zdravstvenih djelatnika.

Savjeti o zaštiti se mogu promijeniti jer se analiziraju novi slučajevi i načini prijenosa.

Mogu li me kondomi zaštititi od majmunskih boginja?

Kondomi mogu zaštititi od spolno prenosivih infekcija te stoga preporučamo njihovo korištenje. Međutim, kondomi neće u potpunosti spriječiti prijenos majmunskih boginja jer po prirodi nisu spolno prenosiva infekcija, ali mogu se prenijeti izravnim kontaktom tijekom seksa (vidi odgovor na pitanje “Kako se prenose majmuske boginje?”). Neke smjernice preporučuju korištenje kondoma do 12 tjedana nakon potvrđene dijagnoze majmunskih boginja iz predostrožnosti da postoji prijenos seksualnim putem. Virus je potvrđen u spermi kod osoba koje imaju majmunske boginje. Također je potvrđen i u grlu i rektumu kod osoba koje nisu imale druge simptome.

Kako se mogu testirati na majmunske boginje?

Trenutno je preporučeno da se testiraju osobe koje imaju simptome. Nakon pregleda liječnika, ako se sumnja na majmunske boginje, uzorak će se prikupiti brisom ranice. Može se uzeti i bris grla i analnog područja. Uzorak će se analizirati PCR testom u najbližem laboratoriju koji može napraviti ovu analizu. Nazovi svog liječnika obiteljske medicine ili infektologa ako primijetiš simptome. 

Tko će znati ako sam pozitivan/pozitivna?

Ako budeš pozitivan/na, liječnik će obavijestiti nadležni zavod za javno zdravstvo. Epidemiolog će te kontaktirati kako bi se prikupili podaci o bliskim kontaktima u posljednja 3 tjedna prije početka simptoma. To će uključivati osobe s kojima živiš i seksualne partnere/ice. Savjetujemo suradnju sa zdravstvenim djelatnicima koliko je moguće kako bi se zaustavila ova epidemija. Svi zdravstveni djelatnici su obvezni zaštititi tvoje osobne podatke, posebice podatke o zdravlju i seksualnom životu koji podliježu posebnoj zaštiti podatka.

Jesam li izložen/a većem riziku ako sam HIV pozitivan/na?

U ovom trenutku je preporuka da osobe koje žive s HIV-om u Hrvatskoj prate iste savjete kao i HIV negativne osobe. Istraživanja o ovome su ograničena i većinom provedena u zemljama gdje je otežan pristup antiretrovirusnoj terapiji. Ako se pojave druge informacije, o tome će te obavijestiti osoblje klinike, a također će informacije biti objavljene i na stranici Pozitivan Forum.

Utječu li majmunske boginje na učinkovitost PrEP-a?

Ne. PrEP (profilaksa prije izlaganja HIV-u) je još uvijek učinkovit. Osobe koji koriste PrEP trebale bi ga nastaviti uzimati za zaštitu od HIV infekcije. PrEP neće spriječiti infekciju majmunskih boginja. 

Mogu li se majmunske boginje liječiti?

Nema specifičnog lijeka za majmunske boginje. Liječenje boginja ima za cilj ublažavanje simptoma, poput lijekova protiv bolova i svrbeži. Bolest je obično blaga i većina osoba se oporavi za dva do četiri tjedna. Većina osoba može se izolirati kod kuće dok se ne oporavi, uz konzultacije s liječnikom. Ponekad može doći do pogoršanja, kada je potrebno bolničko liječenje, posebice radi jakih bolova. Po podacima iz ranijih istraživanja, bolest je smrtonosna u 1% slučajeva za ovaj tip virusa, međutim, u ovoj epidemiji od svibnja 2022. smrtnost je puno niža, ali 6% slučajeva je hospitalizirano. Trenutno se istražuje učinkovitost antivirusnih lijekova poput tekovirimata.

Mogu li se cijepiti protiv majmunskih boginja?

Postoji cjepivo protiv velikih boginja za koje se smatra da je učinkovito protiv majmunskih boginja (istraživanja su u tijeku). U Hrvatskoj se mogu cijepiti bliski kontakti osoba kojima su dijagnosticirane majmunske boginje (tzv. cijepljenje nakon izloženosti) i osobe pod povećanim rizikom (tzv. cijepljenje prije izloženosti). 

Možeš se cijepiti ako si bio bliski kontakt – preporučeno je cijepiti se unutar 4 dana nakon kontakta kako bi se spriječila bolest. Cjepivo se može primijeniti i 5-14 dana nakon kontakta kako bi se smanjili simptomi bolesti.

Možeš se cijepiti ako si pod povećanim rizikom od infekcije, npr. ako si gej/bi muškarac i često mijenjaš partnere, odlaziš na chemsex partije ili si imao spolno prenosivu infekciju u zadnjih 12 mjeseci. 

Cjepivo se primjenjuje u dvije doze (druga doza 28 dana nakon prve). Zaštita se može očekivati 2 tjedna nakon primjene druge doze. Cjepivo se trenutno u Hrvatskoj primjenjuje subkutano kao i druga cjepiva, ali zbog ograničene količine cjepiva razmatra se i intradermalna primjena (ispod kože na podlaktici) koja ima nešto više nuspojava vezano za kožne promjene na mjestu injekcije.

Moguće su nuspojave nakon cijepljenja. Najčešće se mogu javiti crvenilo, svrbež i oticanje na mjestu primjene cjepiva te rjeđe simptomi slični blagoj gripi. Većinom su reakcije blage i prolaze relativno brzo. Neke osobe se ne smiju cijepiti, npr. ako trenutno imaš simptome infekcije majmunskih boginja, alergiju na protein jaja, gentamicin i ciprofloksacin. Liječnik će razgovarati s tobom prije cijepljenja. 

Cjepivo mogu primiti i osobe koje žive s HIV-om. Međutim, ako je tvoj broj CD4 manji od 100, cjepivo može biti manje učinkovito.

Gdje mogu dobiti više informacija?

Važno je dobiti informacije iz pouzdanih izvora, kao što su: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Također, mi ćemo ažurirati informacije na našoj web stranici ako i kada se situacija promijeni i savjet bude drugačiji. Možeš nas i kontaktirati za više informacija

Izvori / više informacija možete saznati na:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo o majmunskim boginjama

Bolest majmunskih boginja, prof. dr. sc. Josip Begovac, dr. med. (PDF)

Svjetska zdravstvena organizacija o majmunskim boginjama

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti o majmunskim boginjama

Podaci o broju slučajeva o majmunskim boginjama u svijetu

ECDC izvještaj o situaciji s majmunskim boginjama u Europi