Testiranje u zajednici

U Iskorak Centru Zagreb tri puta tjedno u večernjim satima – ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:30 do 18:30 održava se testiranje brzim testovima na HIV i sifilis. Aktivnost je započela krajem 2013. godine, nakon uspješnog pilotiranja projekta krajem 2012. godine.
Ovaj inovativni pristup testiranju olakšava MSM osobama da se lakše testiraju na HIV. Kako se koriste brzi testovi, potreban je samo jedan dolazak i rezultati budu gotovi za 60 sekundi. LGBT centar je u središtu grada, blizu drugih mjesta gdje se MSM okupljanja što olakšava dolazak, a sama atmosfera i osoblje koje radi u LGBT centru omogućuje kvalitetnu i prijateljsku uslugu van zdravstvene institucije.

Testiranje se provodi uz partnerstvu s Hrvatskim zavod za javno zdravstvo koji osigurava testove, edukaciju i superviziju liječnika/savjetnika. Testiranje je anonimno i povjerljivo – nije potreban nikakav identifikacijski dokument, a rezultat testa su poznati samo osobi koja se testira i liječniku. U radu se držimo smjernica za testiranje na HIV koje su na snazi u Hrvatskoj.

Liječniku pomaže vršnjači savjetnik – osoba koja je MSM, te je obučena o HIV-u. Vršnjački savjetnik se javlja na telefon, te dočekuje osobe i održava tijek osoba na lokaciji.

Cilj/evi aktivnosti:
– Olakšati MSM osobama da se testiraju na HIV
– Povećati stopu redovitog testiranja na HIV MSM osoba

Rezultati aktivnosti
– U 2014. bilo je 483 testiranja sa savjetovanjem