Uzimanje HIV-terapije

Ovaj priručnik je polazište za sve koji žele znati više o liječenju HIV-a. Pruža osnovne informacije kako lijekovi za HIV (antiretrovirusni lijekovi) djeluju, što sve uključuje uzimanje istih te kako ih uklopiti u svakodnevni život.

Terapija lijekovima preporuča se svim osobama koje žive s HIV-om. To uključuje uzimanje antiretrovirusnih lijekova koji sprječavaju umnožavanje virusa, omogućuju jačanje imunološkog sustava i borbu protiv infekcije. Pomoću moderne terapije za HIV, osobe koje žive s HIV-om mogu dugo i zdravo živjeti.

Ovaj priručnik objašnjava što znači adherencija (uzimanje lijekova po uputi), što bi se moglo dogoditi ako se ne pridržavaš svoje terapije kako je propisano te pruža neke savjete kako si olakšati uzimanje lijekova. Ujedno daje i kratki pregled tema kao što su nuspojave, interakcija lijekova, razloge zašto osobe nekad moraju promijeniti svoju HIV-terapiju i što to sve uključuje.

Ovaj priručnik nije namijenjen kao zamjena razgovora s tvojim liječnikom/icom i ostalim medicinskim osobljem, već kako bi pružio bolje razumijevanje HIV-terapije te može biti polazište za razgovor o temama koje su navedene u priručniku.