Iskorak pruža uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u 60 sekundi.

Testiranje na HIV i sifilis provodi se brzim testovima. Testiranju prethodi kratki razgovor s liječnikom koji će objasniti cijeli postupak testiranja i odgovoriti na tvoja pitanja o spolnom zdravlju. Uzorak se uzima bezbolnom metodom iz jagodice prsta (vrh prsta) te se rezultat očitava nakon samo 60 sekundi.

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. Nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ni uputnica. Testiranje se održava u posebnoj prostoriji u Iskorak Centru u kojoj je osigurana privatnost. Rezultati testiranja bit će poznati samo testiranoj osobi i liječniku.

GDJE SE I KADA MOŽEŠ TESTIRATI?

ISKORAK
Petrinjska 27, Zagreb
PON/SRI/PET 16:30-18:30

 

Trebam li se testirati

HIV se najlakše prenosi analnim spolnim odnosom bez kondoma. Rezultati posljednjih istraživanja među gej i bi muškarcima u Zagrebu pokazuju da se oni ne testiraju dovoljno često, iako je povećana učestalost HIV-a. Svaki drugi HIV pozitivni gej/bi muškarac u Zagrebu ne zna da je zaražen.

Ako se prepoznajete u nekoj od sljedećih tvrdnji, možda biste trebali ozbiljno razmisliti o odlasku na testiranje:

 • Jeste li imali seksualni odnos bez korištenja kondoma?
 • Jeste li doznali da vaš partner nije bio monogaman, to jest da je imao seksualni odnos sa drugim partnerom ili partnerima?
 • Jeste li bili seksualno napadnuti?
 • Je li vam puknuo kondom tijekom seksualnog odnosa?
 • Jeste li dijelili igle ili šprice, ili doznali da je vaš partner dijelio igle s drugima
 • Jeste li imali više seksualnih partnera?
 • Jeste li doznali da je vaš partner bio izloženi virusu HIV-a ili da je netko od vaših prošlih partnera HIV pozitivan?
 • Je li vam nedavno dijagnosticirana neka druga spolno prenosiva bolest?
Rezultat testa

Rezultati testa su pouzdani. Rezultat može biti reaktivan ili nereaktivan.

 • Ako je rezultat testa nereaktivan znači da testom nisu utvrđena protutijela na HIV, odnosno protutijela na sifilis. Ukoliko je osoba koja se testira bila u situaciji kada se mogla zaraziti HIV-om u zadnja 3 mjeseca, potrebno je ponoviti test 3 mjeseca nakon trenutka mogućeg zaražavanja.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na HIV, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na HIV u krvi. Osoba će biti upućena na dodatni test iz krvi kako bi se mogao odrediti konačni HIV status.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na sifilis, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na sifilis u krvi. To može značiti ranije izliječenu infekciju sifilisa ili novu infekciju. Liječnik/savjetnik će izdati uputnicu za daljnju obradu ukoliko je potrebno.
Najvažniji razlozi zašto bi se trebao/la testirat

HIV testiranje omogućava ranu dijagnozu i uspješnije liječenje.

 • rano testiranje omogućit će ranije liječenje i preventivnu terapiju;
 • spriječit ćeš nehotično širenje infekcije na druge;
 • suočit ćeš se sa svojim strahovima i osloboditi ih se u slučaju negativnog rezultata;
 • ako već od nečeg boluješ, HIV-bolest će se moći isključiti ili potvrditi, te će se moći nastaviti s odgovarajućim liječenjem.
Kada otići na testiranje?
Većina krvnih testova može otkriti zarazu HIV-om nakon tri mjeseca prvotnog izlaganja virusu, iako je ponekad potrebno do šest mjeseci kako bi broj antitijela u krvi dosegao razinu potrebnu za otkrivanje. Uglavnom se preporuča odlazak na testiranje šest mjeseci nakon posljednjeg mogućeg izlaganja virusu. Ako se testirate ubrzo nakon izlaganja, trebali bi ponoviti test poslije nekoliko mjeseci kako bi potvrdili rezultat.

Za gej i bi muškarce koji su seksualno aktivni preporučeno je testirati se na HIV najmanje jednom godišnje čak iako si u monogamnoj vezi ili uvijek koristite kondome. Češće testiranje (svakih 3-6 mjeseci) preporučuje se ukoliko ne koristiš kondome s novim partnerima.

Što je dobrovoljno savjetovanje
Dobrovoljno savjetovanje je razgovor osobe koja se dolazi testirati i osobe koja savjetuje (liječnik ili educirani savjetnik). Savjetovanje se obavlja uglavnom prije i nakon testiranja na HIV.

Cilj savjetovanja je:

 • da se osoba ohrabri da misli o svojim problemima;
 • da ih bolje razumije;
 • da sama odabere rješenje, bez prinude ili “gotovog paketa” savjeta.
Mjesto testiranja
Prostor udruge Iskorak (bivši LGBT Centar Zagreb) u potpunosti je uređen i prilagođen osnovnoj djelatnosti edukacije, prevencije i pomoći civilnoj zajednici u očuvanju zdravlja te pružanjem usluga besplatnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV. Usluge za društvenu zajednicu organizirane su po sistemu “drop-in centra” tj. slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja savjetovanja i testiranja.

U to vrijeme Iskorak nema drugih aktivnosti. Dočekat će vas samo naše friendly osoblje koji su ovdje zbog vas i vašeg zdravlja. Testiranje i savjetovanje vrši zdravstveni stručnjak s iskustvom u području HIV-a te u pružanju kompletne usluge savjetovanja i/ili daljnjeg upućivanja u sustav zdravstvene skrbi vezano uz vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Nesigurni ste?
Normalno je osjećati strah, zabrinutost i neugodnost prije odluke odlaska na HIV testiranje. Ponekad je potrebna potpora i nekome će biti lakše doći s prijateljem, partnerom ili članom obitelji u koje imaju povjerenja i koji će im pružiti maksimalnu podršku prije i poslije testiranja bez obzira na rezultate.

Nekome će pak više odgovarati anonimnost, samostalna odluka i dolazak na testiranje bez znanja bilo koga iz njegove okoline. Ako niste sigurni, ako ste neodlučni, osjećate strah, odbijate pomisao da ste imali bilo kakve posljedice iz prošlosti i da se to vama nikako ne može dogoditi, a ipak u dubini sebe osjećate sumnju i potrebu saznanja vašeg statusa i brige o vlastitom zdravlju, tada vam možda treba više informacija prije same odluke.

Popričajte s našim savjetnikom – nazovite nas na naš broj telefona ili nam pošaljite e-mail. Savjetujte se o svemu što vas muči, saznajte sve što vas interesira, prihvatite našu pomoć kako biste donijeli ispravnu odluku, jer zato smo ovdje.

Garancija kvalitete i profesionalnosti
Projekt kao i sve usluge su pod direktnom supervizijom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U našem savjetovalištu rade educirani zdravstveni radnici – doktori medicine.
O usluzi

Iskorak pruža uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u 60 sekundi. Uslugu pružamo u našem prostoru odnosno izvan formalnih zdravstvenih institucija, prostoru koji je u potpunosti prijateljski i usmjeren na LGBT zajednicu.

Za dolazak kod nas nije potrebna prethodna najava dolaska ni uputnica, a sve usluge pružamo po sistemu slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja. Naše usluge usmjerene su na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći u prepoznavanju rizika od HIV-a, hepatitisa i drugih spolno prenosivih infekcija.

Naš cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu testiranja i savjetovanja svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status. Na raspolaganju su vam naši iskusni i kvalificirani stručnjaci i partneri iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će vam pružiti usluge savjetovanja, testiranja na HIV, informacije i edukaciju o zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke. Osiguravamo i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.