Testiranja na HIV i sifilis neće biti od 1.8. do 21.8.2022. zbog godišnjih odmora. S testiranjem nastavljamo u ponedjeljak 22.8.2022.

Dostupni smo putem telefona 091 2444 666 i maila info@iskorak.hr.

—————————————

There will be no HIV and syphilis testing from 1.8. until 21.8.2022. because of summer holidays. We’ll continue testing on Monday 22.8.2022.

We’ll be available by phone 091 2444 666 and email info@iskorak.hr.

Iskorak pruža uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u 60 sekundi.

Testiranje na HIV i sifilis provodi se brzim testovima. Testiranju prethodi kratak razgovor s liječnikom/icom koji će objasniti cijeli postupak testiranja i odgovoriti na tvoja pitanja o spolnom zdravlju. Uzorak se uzima bezbolnom metodom iz jagodice prsta (vrh prsta) te se rezultat očitava nakon samo 60 sekundi.

GDJE SE I KADA MOŽEŠ TESTIRATI

ISKORAK
Šenoina 26 (1. kat)
PON / SRI / PET od 16:30 do 18:30 

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. Nisu ti potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ni uputnica. Testiranje se održava u posebnoj prostoriji u kojoj je osigurana privatnost. Rezultati testiranja bit će poznati samo testiranoj osobi i liječniku/ici.

VAŽNO: na testiranje je preporučen dolazak sa zaštitnom maskom za lice (kirurškom ili pamučnom). Za dolazak na testiranje nije potrebna najava niti rezervacija termina.

Trebam li se testirati

 

HIV se najlakše prenosi analnim spolnim odnosom bez kondoma. Rezultati posljednjih istraživanja među gej i bi muškarcima u Zagrebu pokazuju da se oni ne testiraju dovoljno često, iako je povećana učestalost HIV-a. Svaki drugi HIV pozitivan gej/bi muškarac u Zagrebu ne zna da je inficiran.

Ako se prepoznajete u nekoj od sljedećih tvrdnji, možda biste trebali ozbiljno razmisliti o odlasku na testiranje:

 • Jeste li imali seksualni odnos bez korištenja kondoma?
 • Jeste li doznali da vaš partner nije bio monogaman, to jest da je imao seksualni odnos sa drugim partnerom ili partnerima?
 • Jeste li bili seksualno napadnuti?
 • Je li vam puknuo kondom tijekom seksualnog odnosa?
 • Jeste li dijelili igle ili šprice, ili doznali da je vaš partner dijelio igle s drugima
 • Jeste li imali više seksualnih partnera?
 • Jeste li doznali da je vaš partner bio izložen virusu HIV-a ili da je netko od vaših prošlih partnera HIV pozitivan?
 • Je li vam nedavno dijagnosticirana neka druga spolno prenosiva infekcija?
Rezultat testa

Rezultati testa su pouzdani. Rezultat može biti reaktivan ili nereaktivan.

 • Ako je rezultat testa nereaktivan znači da testom nisu utvrđena protutijela na HIV, odnosno protutijela na sifilis. Ukoliko je osoba koja se testira bila u situaciji kada se mogla inficirati HIV-om u posljednja 3 mjeseca, potrebno je ponoviti test 3 mjeseca nakon trenutka mogućeg inficiranja.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na HIV, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na HIV u krvi. Osoba će biti upućena na dodatni test iz krvi kako bi se mogao odrediti konačni HIV status.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na sifilis, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na sifilis u krvi. To može značiti ranije izliječenu infekciju sifilisa ili novu infekciju. Liječnik/savjetnik će izdati uputnicu za daljnju obradu ukoliko je potrebno.
Najvažniji razlozi zašto bi se trebao/la testirati

HIV testiranje omogućava ranu dijagnozu i uspješnije liječenje.

 • rano testiranje omogućit će ranije liječenje i preventivnu terapiju;
 • spriječit ćeš nehotično širenje infekcije na druge;
 • suočit ćeš se sa svojim strahovima i osloboditi ih se u slučaju negativnog rezultata;
 • ako već od nečeg boluješ, HIV bolest će se moći isključiti ili potvrditi, te će se moći nastaviti s odgovarajućim liječenjem.
Kada otići na testiranje?
Većina krvnih testova može otkriti infekciju HIV-om nakon tri mjeseca prvotnog izlaganja virusu, iako je ponekad potrebno do šest mjeseci kako bi broj antitijela u krvi dosegao razinu potrebnu za otkrivanje. Uglavnom se preporuča odlazak na testiranje šest mjeseci nakon posljednjeg mogućeg izlaganja virusu. Ako se testiraš ubrzo nakon izlaganja, trebao/la bi ponoviti test nakon nekoliko mjeseci kako bi potvrdio/la rezultat.

Za gej i bi muškarce koji su seksualno aktivni preporučeno je testirati se na HIV najmanje jednom godišnje čak iako si u monogamnoj vezi ili uvijek koristite kondome. Češće testiranje (svakih 3-6 mjeseci) preporučuje se ukoliko ne koristiš kondome s novim partnerima.

Što je dobrovoljno savjetovanje?
Dobrovoljno savjetovanje je razgovor osobe koja se dolazi testirati i osobe koja savjetuje (liječnik/ica ili educirani savjetnik/ica). Savjetovanje se obavlja uglavnom prije i nakon testiranja na HIV.

Cilj savjetovanja je:

 • da se osoba ohrabri da misli o svojim problemima;
 • da ih bolje razumije;
 • da sama odabere rješenje, bez prinude ili “gotovog paketa” savjeta.
Mjesto testiranja
Prostor udruge Iskorak u potpunosti je uređen i prilagođen osnovnoj djelatnosti edukacije, prevencije i pomoći civilnoj zajednici u očuvanju zdravlja te pružanju usluga besplatnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV. Usluge za društvenu zajednicu organizirane su po sistemu “drop-in centra” tj. slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja.

Dočekat će te naše friendly osoblje koje je ovdje zbog tebe i tvog zdravlja. Testiranje i savjetovanje provodi zdravstveni stručnjak s iskustvom u području HIV-a te u pružanju kompletne usluge savjetovanja i/ili daljnjeg upućivanja u sustav zdravstvene skrbi vezano uz tvoje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Nesigurni ste?
Normalno je osjećati strah, zabrinutost i neugodnost prije odluke odlaska na HIV testiranje. Ponekad je potrebna potpora i nekome će biti lakše doći s prijateljem, partnerom ili članom obitelji u koje imaju povjerenja i koji će im pružiti maksimalnu podršku prije i poslije testiranja, bez obzira na rezultate.

Nekome će pak više odgovarati anonimnost, samostalna odluka i dolazak na testiranje bez znanja bilo koga iz njegove okoline. Ako niste sigurni, ako ste neodlučni, osjećate strah, odbijate pomisao da ste imali bilo kakve posljedice iz prošlosti i da se to vama nikako ne može dogoditi, a ipak u dubini sebe osjećate sumnju i potrebu saznanja vašeg statusa i brige o vlastitom zdravlju, tada vam možda treba više informacija prije same odluke.

Popričajte s našim savjetnikom – nazovite nas na naš broj telefona ili nam pošaljite e-mail. Savjetujte se o svemu što vas muči, saznajte sve što vas interesira, prihvatite našu pomoć kako biste donijeli ispravnu odluku, jer zato smo ovdje.

Garancija kvalitete i profesionalnosti
Projekt kao i sve usluge su pod direktnom supervizijom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U našem savjetovalištu rade educirani zdravstveni radnici – doktori medicine.
O usluzi

Iskorak pruža uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u 60 sekundi. Uslugu pružamo u našem prostoru odnosno izvan formalnih zdravstvenih institucija, prostoru koji je u potpunosti prijateljski i usmjeren na LGBTI zajednicu.

Za dolazak kod nas nije potrebna prethodna najava dolaska ni uputnica, a sve usluge pružamo po sistemu slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja. Naše usluge usmjerene su na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći u prepoznavanju rizika od HIV-a, hepatitisa i drugih spolno prenosivih infekcija.

Naš cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu testiranja i savjetovanja svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status. Na raspolaganju su vam naši iskusni i kvalificirani stručnjaci i partneri iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će vam pružiti usluge savjetovanja, testiranja na HIV, informacije i edukaciju o zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke. Osiguravamo i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.