TESTIRANJA NA HIV I SIFILIS NEĆE BITI OD 3.8. DO 31.8. ZBOG GODIŠNJIH ODMORA.
S TESTIRANJEM NASTAVLJAMO U RUJNU.
——————————————————————
THERE WILL BE NO HIV AND SYPHILIS TESTING FROM 3.8. UNTIL 31.8. BECAUSE OF SUMMER HOLIDAYS.
WE’LL START TESTING IN SEPTEMBER.

Iskorak pruža uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u 60 sekundi.

Testiranje na HIV i sifilis provodi se brzim testovima. Testiranju prethodi kratak razgovor s liječnikom/icom koji će objasniti cijeli postupak testiranja i odgovoriti na tvoja pitanja o spolnom zdravlju. Uzorak se uzima bezbolnom metodom iz jagodice prsta (vrh prsta) te se rezultat očitava nakon samo 60 sekundi.

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. Nisu ti potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ni uputnica. Testiranje se održava u posebnoj prostoriji u kojoj je osigurana privatnost. Rezultati testiranja bit će poznati samo testiranoj osobi i liječniku/ici.

Trebam li se testirati

HIV se najlakše prenosi analnim spolnim odnosom bez kondoma. Rezultati posljednjih istraživanja među gej i bi muškarcima u Zagrebu pokazuju da se oni ne testiraju dovoljno često, iako je povećana učestalost HIV-a. Svaki drugi HIV pozitivni gej/bi muškarac u Zagrebu ne zna da je zaražen.

Ako se prepoznajete u nekoj od sljedećih tvrdnji, možda biste trebali ozbiljno razmisliti o odlasku na testiranje:

 • Jeste li imali seksualni odnos bez korištenja kondoma?
 • Jeste li doznali da vaš partner nije bio monogaman, to jest da je imao seksualni odnos sa drugim partnerom ili partnerima?
 • Jeste li bili seksualno napadnuti?
 • Je li vam puknuo kondom tijekom seksualnog odnosa?
 • Jeste li dijelili igle ili šprice, ili doznali da je vaš partner dijelio igle s drugima
 • Jeste li imali više seksualnih partnera?
 • Jeste li doznali da je vaš partner bio izložen virusu HIV-a ili da je netko od vaših prošlih partnera HIV pozitivan?
 • Je li vam nedavno dijagnosticirana neka druga spolno prenosiva infekcija?
Rezultat testa

Rezultati testa su pouzdani. Rezultat može biti reaktivan ili nereaktivan.

 • Ako je rezultat testa nereaktivan znači da testom nisu utvrđena protutijela na HIV, odnosno protutijela na sifilis. Ukoliko je osoba koja se testira bila u situaciji kada se mogla inficirati HIV-om u posljednja 3 mjeseca, potrebno je ponoviti test 3 mjeseca nakon trenutka mogućeg inficiranja.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na HIV, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na HIV u krvi. Osoba će biti upućena na dodatni test iz krvi kako bi se mogao odrediti konačni HIV status.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na sifilis, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na sifilis u krvi. To može značiti ranije izliječenu infekciju sifilisa ili novu infekciju. Liječnik/savjetnik će izdati uputnicu za daljnju obradu ukoliko je potrebno.
Najvažniji razlozi zašto bi se trebao/la testirati

HIV testiranje omogućava ranu dijagnozu i uspješnije liječenje.

 • rano testiranje omogućit će ranije liječenje i preventivnu terapiju;
 • spriječit ćeš nehotično širenje infekcije na druge;
 • suočit ćeš se sa svojim strahovima i osloboditi ih se u slučaju negativnog rezultata;
 • ako već od nečeg boluješ, HIV bolest će se moći isključiti ili potvrditi, te će se moći nastaviti s odgovarajućim liječenjem.
Kada otići na testiranje?
Većina krvnih testova može otkriti zarazu HIV-om nakon tri mjeseca prvotnog izlaganja virusu, iako je ponekad potrebno do šest mjeseci kako bi broj antitijela u krvi dosegao razinu potrebnu za otkrivanje. Uglavnom se preporuča odlazak na testiranje šest mjeseci nakon posljednjeg mogućeg izlaganja virusu. Ako se testiraš ubrzo nakon izlaganja, trebao/la bi ponoviti test nakon nekoliko mjeseci kako bi potvrdio/la rezultat.

Za gej i bi muškarce koji su seksualno aktivni preporučeno je testirati se na HIV najmanje jednom godišnje čak iako si u monogamnoj vezi ili uvijek koristite kondome. Češće testiranje (svakih 3-6 mjeseci) preporučuje se ukoliko ne koristiš kondome s novim partnerima.

Što je dobrovoljno savjetovanje
Dobrovoljno savjetovanje je razgovor osobe koja se dolazi testirati i osobe koja savjetuje (liječnik/ica ili educirani savjetnik/ica). Savjetovanje se obavlja uglavnom prije i nakon testiranja na HIV.

Cilj savjetovanja je:

 • da se osoba ohrabri da misli o svojim problemima;
 • da ih bolje razumije;
 • da sama odabere rješenje, bez prinude ili “gotovog paketa” savjeta.
Mjesto testiranja
Prostor udruge Iskorak u potpunosti je uređen i prilagođen osnovnoj djelatnosti edukacije, prevencije i pomoći civilnoj zajednici u očuvanju zdravlja te pružanju usluga besplatnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV. Usluge za društvenu zajednicu organizirane su po sistemu “drop-in centra” tj. slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja.

U to vrijeme Iskorak nema drugih aktivnosti. Dočekat će te samo naše friendly osoblje koje je ovdje zbog tebe i tvog zdravlja. Testiranje i savjetovanje vrši zdravstveni stručnjak s iskustvom u području HIV-a te u pružanju kompletne usluge savjetovanja i/ili daljnjeg upućivanja u sustav zdravstvene skrbi vezano uz tvoje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Nesigurni ste?
Normalno je osjećati strah, zabrinutost i neugodnost prije odluke odlaska na HIV testiranje. Ponekad je potrebna potpora i nekome će biti lakše doći s prijateljem, partnerom ili članom obitelji u koje imaju povjerenja i koji će im pružiti maksimalnu podršku prije i poslije testiranja, bez obzira na rezultate.

Nekome će pak više odgovarati anonimnost, samostalna odluka i dolazak na testiranje bez znanja bilo koga iz njegove okoline. Ako niste sigurni, ako ste neodlučni, osjećate strah, odbijate pomisao da ste imali bilo kakve posljedice iz prošlosti i da se to vama nikako ne može dogoditi, a ipak u dubini sebe osjećate sumnju i potrebu saznanja vašeg statusa i brige o vlastitom zdravlju, tada vam možda treba više informacija prije same odluke.

Popričajte s našim savjetnikom – nazovite nas na naš broj telefona ili nam pošaljite e-mail. Savjetujte se o svemu što vas muči, saznajte sve što vas interesira, prihvatite našu pomoć kako biste donijeli ispravnu odluku, jer zato smo ovdje.

Garancija kvalitete i profesionalnosti
Projekt kao i sve usluge su pod direktnom supervizijom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U našem savjetovalištu rade educirani zdravstveni radnici – doktori medicine.
O usluzi

Iskorak pruža uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u 60 sekundi. Uslugu pružamo u našem prostoru odnosno izvan formalnih zdravstvenih institucija, prostoru koji je u potpunosti prijateljski i usmjeren na LGBT zajednicu.

Za dolazak kod nas nije potrebna prethodna najava dolaska ni uputnica, a sve usluge pružamo po sistemu slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja. Naše usluge usmjerene su na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći u prepoznavanju rizika od HIV-a, hepatitisa i drugih spolno prenosivih infekcija.

Naš cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu testiranja i savjetovanja svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status. Na raspolaganju su vam naši iskusni i kvalificirani stručnjaci i partneri iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će vam pružiti usluge savjetovanja, testiranja na HIV, informacije i edukaciju o zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke. Osiguravamo i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.