Testiranje

Testiramo na HIV i sifilis u Zagrebu i Osijeku.

ZAGREB: ISKORAK
Šenoina 34 (3. kat)
091 2444 666
PON / SRI / PET od 16:30 do 18:30

OSIJEK: CroMSIC i ISKORAK
Cara Hadrijana 8b – zgrada Studentskog zbora
099 4660 767
PON od 17:00 do 19:00

Pružamo uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u 1 minuti. Testiranje je zbog epidemiološke situacije namijenjeno prvenstveno gej/bi muškarcima, drugim muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM) te trans osobama.

Ukoliko ne pripadaš u navedene skupine, testirati se možeš na sljedećim lokacijama:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (Rockefellerova 12)
Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” (odjel 6/1, Mirogojska 8)
Checkpoint Zagreb (Ulica kneza Domagoja 10)
– popis mjesta za testiranje za osobe izvan Zagreba.

Testiranje na HIV i sifilis provodi se brzim testovima. Testiranju prethodi ispunjavanje kratkog anonimnog upitnika online putem mobitela ili tableta, kratak razgovor s liječnikom koji će ti objasniti cijeli postupak testiranja i odgovoriti na tvoja pitanja o seksualnom zdravlju. Uzorak se uzima bezbolnom metodom iz jagodice prsta (vrh prsta) te se rezultat očitava nakon samo 1 minute.

Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. Nisu ti potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ni uputnica. Nije potrebna najava, niti rezervacija termina. Testiranje se održava u posebnoj prostoriji u kojoj je osigurana privatnost.

GDJE SE I KADA MOŽEŠ TESTIRATI?

ZAGREB: ISKORAK
Šenoina 34 (3. kat)
091 2444 666
PON / SRI / PET od 16:30 do 18:30

OSIJEK: CroMSIC i ISKORAK
Cara Hadrijana 8b – zgrada Studentskog zbora
099 4660 767
PON od 17:00 do 19:00

None

Trebam li se testirati?

HIV se najlakše prenosi analnim spolnim odnosom bez kondoma. Rezultati posljednjih istraživanja među gej i bi muškarcima u Hrvatskoj pokazuju da se oni ne testiraju dovoljno često, iako je povećana učestalost HIV-a.

Ako se prepoznaješ u nekoj od sljedećih tvrdnji, možda bi trebao ozbiljno razmisliti o odlasku na testiranje:

 • Jesi li imao seksualni odnos bez korištenja kondoma?
 • Jesi li doznao da tvoj partner nije bio monogaman, tj. da je imao seksualni odnos s drugim partnerom ili partnerima?
 • Jesi li bio seksualno napadnut?
 • Je li ti puknuo kondom tijekom seksualnog odnosa?
 • Jesi li dijelio igle ili šprice ili doznao da je tvoj partner dijelio igle s drugima?
 • Jesi li imao više seksualnih partnera?
 • Jesi li doznao da je tvoj partner bio izložen HIV-u ili da je netko od tvojih prošlih partnera HIV pozitivan?
 • Jesi li prakticirao chemsex?
 • Je li ti nedavno dijagnosticirana neka druga spolno prenosiva infekcija?

Rezultat testa

Rezultati testa su pouzdani. Rezultat može biti reaktivan ili nereaktivan.

 • Ako je rezultat testa nereaktivan znači da testom nisu utvrđena protutijela na HIV, odnosno protutijela na sifilis. Ukoliko je osoba koja se testira bila u situaciji kada se mogla inficirati HIV-om u posljednja 3 mjeseca, potrebno je ponoviti test 3 mjeseca nakon trenutka mogućeg inficiranja.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na HIV, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na HIV u krvi. Osoba će biti upućena na dodatni test iz krvi kako bi se mogao odrediti konačni HIV status.
 • Ako je rezultat testa reaktivan na sifilis, znači da je ovim testom utvrđeno prisustvo protutijela na sifilis u krvi. To može značiti ranije izliječenu infekciju sifilisa ili novu infekciju. Liječnik/savjetnik će izdati uputnicu za daljnju obradu ukoliko je potrebno.

Najvažniji razlozi zašto bi se trebao testirati

HIV testiranje omogućava ranu dijagnozu i uspješnije liječenje.

 • rano testiranje omogućit će ranije liječenje i preventivnu terapiju;
 • spriječit ćeš nehotično širenje infekcije na druge;
 • suočit ćeš se sa svojim strahovima i osloboditi ih se u slučaju negativnog rezultata;
 • ako već boluješ od nečega, infekcija HIV-om će se moći isključiti ili potvrditi te će se moći nastaviti s odgovarajućim liječenjem.

Kada otići na testiranje?

Većina krvnih testova može otkriti infekciju HIV-om nakon par tjedana od prvotnog izlaganja virusu, iako je ponekad potrebno do 3 mjeseca kako bi količina protutijela u krvi dosegla razinu potrebnu za otkrivanje. Uglavnom se preporučuje odlazak na testiranje 3 mjeseca nakon posljednjeg mogućeg izlaganja virusu. Ako se testiraš ubrzo nakon izlaganja, trebao bi ponoviti test nakon nekoliko mjeseci kako bi potvrdio rezultat.

Za gej i bi muškarce koji su seksualno aktivni preporučeno je testirati se na HIV najmanje jednom godišnje, čak i ako si u monogamnoj vezi ili uvijek koristiš kondom. Češće testiranje (svakih 3-6 mjeseci) preporučuje se ukoliko ne koristiš kondome s novim partnerima.

Što je dobrovoljno savjetovanje?

Dobrovoljno savjetovanje je razgovor osobe koja se dolazi testirati i osobe koja savjetuje (liječnik ili educirani savjetnik). Savjetovanje se obavlja uglavnom prije i nakon testiranja na HIV.

Cilj savjetovanja je:

 • da se osoba ohrabri da misli o svojim problemima;
 • da ih bolje razumije;
 • da sama odabere rješenje, bez prinude ili “gotovog paketa” savjeta.

Mjesto testiranja

Prostor za testiranje u potpunosti je uređen i prilagođen osnovnoj djelatnosti edukacije, prevencije i pomoći civilnoj zajednici u očuvanju zdravlja te pružanju usluga besplatnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis. Usluge za društvenu zajednicu organizirane su po sistemu “drop-in centra” tj. slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja.

Dočekat će te naše friendly osoblje koje je ovdje zbog tebe i tvog zdravlja. Testiranje i savjetovanje provodi zdravstveni stručnjak s iskustvom u području HIV-a te u pružanju kompletne usluge savjetovanja i/ili daljnjeg upućivanja u sustav zdravstvene skrbi vezano uz tvoje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Nesiguran si?

Normalno je osjećati strah, zabrinutost i neugodnost prije odluke odlaska na HIV testiranje. Ponekad je potrebna podrška – nekome će biti lakše doći s prijateljem, partnerom ili članom obitelji u koje imaju povjerenja i koji će im pružiti maksimalnu podršku prije i nakon testiranja, bez obzira na rezultate.

Nekome će pak više odgovarati anonimnost, samostalna odluka i dolazak na testiranje bez znanja bilo koga iz njegove okoline. Ako nisi siguran, ako si neodlučan, osjećaš strah, odbijaš pomisao da si imao bilo kakve posljedice iz prošlosti i da se to tebi nikako ne može dogoditi, a ipak u dubini sebe osjećaš sumnju i potrebu saznanja svog statusa i brige o vlastitom zdravlju, tada ti možda treba više informacija prije same odluke.

Popričaj s našim savjetnikom – nazovi nas ili nam pošalji e-mail. Savjetuj se o svemu što te muči, saznaj sve što te interesira, prihvati našu pomoć kako bi donio ispravnu odluku, jer zato smo ovdje.

Garancija kvalitete i profesionalnosti

Projekt, kao i sve usluge su pod supervizijom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U našem savjetovalištu rade educirani zdravstveni radnici – doktori medicine.

O usluzi

Iskorak pruža uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u samo 1 minuti. Uslugu pružamo u našem prostoru, odnosno izvan formalnih zdravstvenih institucija, prostoru koji je u potpunosti prijateljski i usmjeren na LGBTI+ zajednicu.

Za dolazak kod nas nije potrebna prethodna najava dolaska ni uputnica, a sve usluge pružamo po sistemu slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja. Naše usluge usmjerene su na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći prepoznavanja rizika od HIV-a, sifilisa i drugih spolno prenosivih infekcija.

Na raspolaganju su ti naši iskusni i kvalificirani stručnjaci i partneri iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će ti pružiti usluge savjetovanja, testiranja na HIV, informacije i edukaciju o seksualnom zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke. Osiguravamo i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.