Iskorak svakodnevno radi na unaprjeđenju sustava pružanja pravne pomoći LGBTI osobama. U sklopu navedenoga unaprjeđenja ostvarili smo suradnju s odvjetničkim uredom čiji djelatnici imaju posebna znanja u području zaštite ljudskih prava i sloboda.

Odvjetnički ured će u suradnji s udrugom Iskorak pomoći LGBTI osobama koje su bile žrtve nasilja i diskriminacije, a koji nam svoju prijavu uredno prijave. Pravna pomoć sastoji se u vidu besplatnog pravnog savjetovanja za svaki individualni slučaj te poduzimanja potrebnih pravnih radnji u području našeg djelovanja kako bi se zaustavila svaka daljnja povreda ljudskih i srodnih prava i sloboda LGBTI osoba.

Kako se prijaviti za besplatno pravno savjetovanje?

Prijavu za besplatno savjetovanje potrebno je poslati na mail info@iskorak.hr

U prijavi trebaš kratko opisati u čemu se sastoji potreba za pravnom pomoći, te ćemo te povratno obavijestiti o prvom slobodnom terminu savjetovanja. Molimo te da dođeš u dogovoreno vrijeme obzirom na druge korisnike/ce. Pravno savjetovanje provodi se u prostoru naše udruge u Šenoinoj 26.

Bitno je da na savjetovanje poneseš sa sobom svu raspoloživu dokumentaciju, ukoliko ista postoji, kako bismo dobili potpuni uvid u tvoj predmet i tako omogućili bržu i kvalitetniju zaštitu prava. 

Za osobe izvan Zagreba i Zagrebačke županije, prema posebnoj molbi, možemo dogovoriti i online sastanak s odvjetnicom.

Zašto je važno prijaviti diskriminaciju ili nasilje?
Važno je prijaviti svaki zločin iz mržnje, nasilje i diskriminaciju:

  • jer nasilje i diskriminacija moraju prestati
  • jer ćeš se bolje osjećati
  • jer imamo zakone koje trebamo početi koristiti
  • jer jedino zajedno možemo suzbiti diskriminaciju
  • jer nisi i ne moraš biti u tome sam/a
  • jer time ohrabruješ druge kojima je možda i teže
  • jer je važno prijaviti svaki slučaj, pa čak i ako ne želiš ići na policiju i sud
Što moram znati?

Bilo bi dobro prikupiti sve raspoložive dokaze; od eventualnih liječničkih potvrda i nalaza, do moguće druge dokumentacije koja ukazuje na diskriminaciju ili nasilje. Također je poželjno i pronaći osobe koje mogu potvrditi tvoju priču.

Odlazak na sud ne mora biti neugodan. Svjesni smo da zbog nepoznavanja procedure možda sve izgleda zastrašujuće, ali mi ćemo biti s tobom cijelo vrijeme, a možemo zatražiti i podršku sudskog Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama.