Pravno savjetovanje

U Iskoraku nudimo pravno savjetovanje LGBTI+ osobama i osobama koje žive s HIV-om koje su doživjele nasilje i/ili diskriminaciju

Besplatno pravno savjetovanje pružamo za svaki individualni slučaj. Nakon toga slijedi preporuka za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u području našeg djelovanja kako bi se zaustavila svaka daljnja povreda ljudskih i srodnih prava i sloboda LGBTI+ osoba i osoba koje žive s HIV-om.

Ako si u nedoumici što poduzeti, želiš li uopće prijaviti diskriminaciju i nasilje ili kako se prijaviti za pravno savjetovanje, u odgovorima na česta pitanja možeš pronaći više informacija ili potrebno ohrabrenje.

None

Kako se prijaviti za besplatno pravno savjetovanje?

Prijavu za besplatno savjetovanje potrebno je poslati na mail info@iskorak.hr

U prijavi trebaš kratko opisati u čemu se sastoji potreba za pravnim savjetovanjem. Stručna osoba iz našeg tima povratno će ti se javiti s informacijama o pravnim radnjama koje možeš poduzeti i pružiti ti podršku kroz sve faze procesa ili mogućeg postupka. Stojimo ti na raspolaganju za sva pitanja, informacije i konzultacije.

Zašto je važno prijaviti diskriminaciju ili nasilje?

Važno je prijaviti svaki zločin iz mržnje, nasilje i diskriminaciju:

  • jer nasilje i diskriminacija moraju prestati
  • jer ćeš se bolje osjećati
  • jer imamo zakone koje trebamo početi koristiti
  • jer jedino zajedno možemo suzbiti nasilje i diskriminaciju
  • jer nisi i ne moraš biti u tome sam/a
  • jer time ohrabruješ druge
  • jer je važno prijaviti svaki slučaj, pa čak i ako ne želiš ići na policiju i sud

Što moram znati?

Bilo bi dobro prikupiti sve raspoložive dokaze; od eventualnih liječničkih potvrda i nalaza, do moguće druge dokumentacije koja ukazuje na diskriminaciju ili nasilje. Također je poželjno pronaći osobe koje mogu potvrditi tvoju priču.

Odlazak na sud ne mora biti neugodan. Svjesni smo da zbog nepoznavanja procedure možda sve izgleda zastrašujuće, ali mi ćemo ti pružiti podršku u tom procesu. Također možemo zatražiti podršku sudskog Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama.