U ovom savjetovalištu pruža ti se mogućnost povjerljivog individualnog savjetovanja. Usmjereni smo na pomaganje klijentima u razvoju vještina suočavanja sa emocionalnim, interpersonalnim, akademskim i drugim problemima. Neki od razloga zbog kojih bi se pojedinci mogli odlučiti na savjetovanje su poteškoće vezane uz coming out, spolnu orijentaciju, problemi u vezi, tugovanje/gubitak, problemi s prijateljem/prijateljicom, problemi u obitelji, prilagodba na studij i slično.

Tijekom savjetovanja, klijent koji ima problema u određenim aspektima svog života povezuje se sa savjetnikom/com kako bi uvidio u čemu je problem i napravio određene promjene u svom životu. Uz podršku, savjetnik/ca pomaže klijentu u jačanju njegovih snaga i razvoju novih vještina suočavanja s problemima.

Osnovni cilj savjetovanja osobni je rast i razvoj, odnosno promocija mentalnog zdravlja i dobrobiti klijenta, te unapređenje klijentovih interpersonalnih odnosa.

REZERVIRAJ SVOJ TERMIN

ISKORAK
Petrinjska 27, Zagreb
info@iskorak.hr
Što je savjetovanje?
Savjetovanje je sredstvo kojim jedna osoba (savjetnik) pomaže drugoj osobi (klijentu) kroz svrhovit razgovor, odnosno metoda identifikacije praktičnih rješenja nekog problema.
Kao problemi u savjetovanju često se javljaju osobni problemi (problemi u obitelji, problemi prilagodbe i sl.), akademski problemi (nedostatak motivacije), financijski problemi i zdravstveni problemi (psihosomatske teškoće).

Savjetovanje nije psihoterapija niti rješenje svih problema odjednom. Tijekom savjetovanja ne daju se savjeti i ne tretiraju se ozbiljni mentalni poremećaji.

Treba li mi savjetovanje?
Ukoliko nisi siguran da je savjetovanje pravi izbor za tebe, nadamo se da ćeš dogovoriti prvo savjetovanje i prodiskutirati svoje sumnje sa savjetnikom/com. Ništa te ne obavezuje da nastaviš dolaziti ukoliko shvatiš da savjetovanje nije za tebe.

Ne trebaš imati „simptome“ kako bi se odlučio na savjetovanje. Za savjetovanje se možeš odlučiti jednostavno jer želiš više od života.

Zašto savjetnik/ca, a ne prijatelj/ica?
Da bi razumio po čemu se savjetovanje razlikuje od prijateljstva trebaš naučiti ponešto o tome kako savjetovanje djeluje.

Ako savjetovanje izjednačiš s prijateljskom kavom to znači kako od savjetnika/ce očekuješ mogućnost ventiliranja osjećaja i poneki savjet. Savjetovanje uistinu u određenoj mjeri uključuje te elemente, ali kod savjetovanja prvenstveno govorimo o usklađenosti savjetnika/ce s klijentom. Za razliku od prijatelja, učinkovit savjetnik/ca zna kada te treba potaknuti, a kada podržati, te kada je vrijeme za intervenciju koja bi mogla dovesti do efektivne promjene. Najvažnija razlika je ta da se na savjetovanju govori samo o tebi – ti si zvijezda koja dominira pozornicom u terminu savjetovanja, a savjetnik/ca je tu radi tebe. Nema uzajamnog dijeljenja osobnih informacija kao u slučaju prijateljstva.

Kako mi savjetovanje može pomoći?
Cilj savjetovanja je pomoći ti da se naučiš nositi s problemima i rješavati ih na efikasan način. Pod pojmom savjetovanja krije se ideja sigurnog mjesta na kojem redovito (tjedno) možeš diskutirati o svojim problemima i teškim osjećajima koji ih prate. Zadatak savjetnika/ce je da te sasluša, podrži, usmjeri, ali i poštuje tvoj pogled na život. Savjetnik/ca ne pomaže savjetom jer nikako ne može znati što je najbolje za tebe. To možeš znati samo ti. Savjetnik/ca te usmjerava na razumijevanje problema kako bi sam mogao pronaći adekvatno rješenje tog problema.

Najčešće treba više sati savjetovanja kako bi se došlo do rješenja problema, te je važna redovitost u dolascima kako bi se savjetovanje iskoristilo na najbolji način.

Što mogu očekivati od savjetovanja?
Tijekom savjetovanja, savjetnik/ca će te poticati na slobodno izražavanje emocija. Diskutiranjem tvojih briga s tobom, savjetnik/ca ti može pomoći da stekneš bolje razumijevanje svojih osjećaja i procesa misli, kao i identificiranja načina pronalaženja vlastitih rješenja problema.

Savjetnik/ca te može poticati da identificiraš u čemu je točno problem, te ako je prikladno da preuzmeš odgovornost za njega. Savjetnik/ca ti može pomoći u prepoznavanju načina na koji drugi ljudi djeluju na tebe i istražiti s tobom alternativne načine nošenja s tuđim ponašanjem.

Ponekad je veliko olakšanje podijeliti svoje brige i strahove s osobom koja razumije kako se osjećaš i može ti pomoći da pronađeš pozitivno rješenje.

Povjerenje u savjetnika/cu
Dobar savjetnik/ca će se fokusirati na tebe i slušati te bez osuđivanja i kritiziranja te ti može pomoći pronaći efikasan način rješavanja problema, ali ti ne smije govoriti što da radiš.

Kako bi savjetovanje bilo učinkovito potrebno je izgraditi odnos povjerenja između tebe i savjetnika/ce. Ako osjećaš da nisi „kliknuo“ sa savjetnikom/com ili da sat savjetovanja nije maksimalno iskorišten trebao bi to prodiskutirati sa savjetnikom/com.
Ukoliko se nakon razgovora situacija ne popravi ili pak savjetnik/ca ne želi o tome razgovarati s tobom, u redu je potražiti drugog savjetnika/cu s kojim ćeš se osjećati ugodnije.

Koliko traje termin savjetovanja?
U Iskorakovom savjetovalištu termin individualnog savjetovanja traje 45 minuta
Prvo savjetovanje
Za prvo savjetovanje trebaš nam se javiti i ugovoriti prvi termin savjetovanja. Na prvom terminu savjetovanja imat ćeš mogućnost iznijeti svoje probleme u povjerljivom razgovoru sa savjetnikom/com.

Tvoj savjetnik/ca pričat će s tobom o razlozima zbog kojih si ugovorio savjetovanje i s tobom će procijeniti što bi za tebe bilo od najveće koristi – da ostaneš u savjetovalištu ili će ti pomoći da pronađeš mjesto gdje će tvoje potrebe biti zadovoljene na adekvatan način jer nadilaze mogućnosti savjetovališta.

Otkazivanje termina savjetovanja
Dogovoreni termin savjetovanja možeš otkazati 24 sata prije održavanja termina savjetovanja, a u protivnom gubiš pravo daljnjeg savjetovanja u našem savjetovalištu ukoliko termin otkažeš u roku manjem od 24 sata. U iznimnim slučajevima i uz adekvatno opravdanje savjetnik/ca može odobriti nastavak savjetovanja.