Svi termini u savjetovalištu su u ovom trenutku popunjeni. Trenutno nismo u mogućnosti primiti nove klijente/ice.

U Iskoraku pružamo psihološku podršku/savjetovanje punoljetnim LGBTI osobama. U našem savjetovalištu pruža ti se mogućnost besplatnog povjerljivog individualnog savjetovanja. Usmjereni smo na pomaganje klijentima u razvoju vještina suočavanja s emocionalnim, interpersonalnim, akademskim i drugim poteškoćama. Neki od razloga zbog kojih bi se mogao/la odlučiti na savjetovanje su poteškoće vezane uz coming out, seksualnu orijentaciju, život s HIV-om, chemsex, probleme u vezi, tugovanje/gubitak, probleme s prijateljem/prijateljicom, probleme u obitelji, prilagodbu na studij i slično.

Tijekom savjetovanja, klijent koji ima poteškoća u određenim aspektima svog života povezuje se sa savjetovateljem/icom kako bi uvidio u čemu je izazov i napravio određene promjene u svom životu. Uz podršku, savjetovatelj/ica pomaže klijentu u jačanju njegovih snaga i razvoju novih vještina suočavanja s poteškoćama.

Osnovni cilj savjetovanja osobni je rast i razvoj, odnosno jačanje mentalnog zdravlja i dobrobiti klijenta, te unaprjeđenje klijentovih interpersonalnih odnosa.

ISKORAK
Šenoina 34 (3. kat), Zagreb
info@iskorak.hr
Što je savjetovanje?
Savjetovanje je sredstvo kojim jedna osoba (savjetovatelj/ica) pomaže drugoj osobi (klijentu) kroz svrhovit razgovor, odnosno metoda identifikacije praktičnih rješenja neke poteškoće.

Kao teme u savjetovanju često se javljaju osobne poteškoće (problemi u obitelji, problemi prilagodbe i sl.), akademske poteškoće (nedostatak motivacije), financijski i zdravstveni problemi (psihosomatske teškoće).

Savjetovanje nije psihoterapija niti rješenje svih problema odjednom. Tijekom savjetovanja ne daju se savjeti i ne tretiraju se mentalni poremećaji, odnosno medicinske dijagnoze. U sklopu Iskorakovog savjetovališta, nudimo savjetovanje koje traje 45 minuta. Trajanje savjetodavnog procesa je individualno. Ponekad je dovoljan jedan susret, a u većini slučajeva nekoliko susreta. Ako se pokaže potreba za psihoterapijom, tada se taj proces odvija u dužem vremenskom periodu. U psihoterapeutskom procesu, dubinski se analiziraju percepcije, uvjerenja, okolnosti i pogledi na svijet, a sve u cilju pronalaska adekvatnijeg i sretnijeg načina života.

Treba li mi savjetovanje?
Ukoliko nisi siguran/na je li savjetovanje pravi izbor za tebe, predlažemo da dogovoriš prvo savjetovanje i upoznaš nekog od naših savjetovatelja i u otvorenom razgovoru i dogovoru vidiš je li to za tebe. Ništa te ne obvezuje da nastaviš dolaziti ukoliko shvatiš da savjetovanje nije za tebe.

Ne trebaš imati “simptome” kako bi se odlučio/la za savjetovanje. Za savjetovanje se možeš odlučiti ako želiš povećati kvalitetu svog života.

Zašto savjetovatelj/ca, a ne prijatelj/ica?
Da bi razumio/la po čemu se savjetovanje razlikuje od prijateljstva važno je razumjeti kako izgleda i što uključuje savjetodavni proces.

Ako savjetovanje izjednačiš s prijateljskom kavom to znači kako od savjetovatelja/ice očekuješ mogućnost ventiliranja osjećaja i poneki savjet. Savjetovanje uistinu u određenoj mjeri uključuje te elemente, ali kod savjetovanja prvenstveno govorimo o usklađenosti savjetovatelja/ice s klijentom. Za razliku od prijatelja/ice, učinkovit savjetovatelj/ica zna kada te treba potaknuti, a kada podržati, te kada je vrijeme za intervenciju koja bi mogla dovesti do efektivne promjene. Najvažnija razlika je ta da se na savjetovanju govori samo o tebi – ti si zvijezda koja dominira pozornicom u terminu savjetovanja, a savjetovatelj/ica je tu radi tebe. Nema uzajamnog dijeljenja osobnih informacija kao u slučaju prijateljstva.

Kako mi savjetovanje može pomoći?
Cilj savjetovanja je pomoći ti da se naučiš nositi s problemima i rješavati ih na efikasan način. Pod pojmom savjetovanja krije se ideja sigurnog mjesta na kojem redovito (tjedno) možeš diskutirati o svojim problemima i neugodnim osjećajima koji ih prate. Zadatak savjetovatelja/ice je da te sasluša, podrži, usmjeri, ali i poštuje tvoj pogled na život. Savjetovatelj/ica ne pomaže savjetom jer nikako ne može znati što je najbolje za tebe. To možeš znati samo ti. Savjetovatelj/ica te usmjerava na razumijevanje problema kako bi sam/a mogao/la pronaći adekvatno rješenje tog problema. Najčešće treba više sati savjetovanja kako bi se došlo do rješenja problema, te je važna redovitost u dolascima kako bi se savjetovanje iskoristilo na najbolji način.
Što mogu očekivati od savjetovanja?
Tijekom savjetovanja, savjetovatelj/ica će te poticati na slobodno izražavanje emocija. Savjetovatelj/ica ti može pomoći da stekneš bolje razumijevanje svojih osjećaja i procesa misli, kao i identificiranja načina pronalaženja vlastitih rješenja problema. Savjetovatelj/ica te može poticati da identificiraš u čemu je točno poteškoća, te ako je prikladno da preuzmeš odgovornost za istu. Savjetovatelj/ica ti može pomoći u prepoznavanju načina na koji drugi ljudi djeluju na tebe i istražiti s tobom alternativne načine nošenja s tuđim ponašanjem.

Ponekad je veliko olakšanje podijeliti svoje brige i strahove s osobom koja razumije kako se osjećaš i može ti pomoći da pronađeš pozitivno rješenje.

Povjerenje u savjetovatelja/icu
Dobar savjetovatelj/ica će se fokusirati na tebe i slušati te bez osuđivanja i kritiziranja te ti može pomoći pronaći efikasan način rješavanja poteškoća, ali ti ne smije govoriti što da radiš.

Kako bi savjetovanje bilo učinkovito potrebno je izgraditi odnos povjerenja između tebe i savjetovatelja/ice. Ako osjećaš da nisi “kliknuo/la” sa savjetovateljem/icom ili da sat savjetovanja nije maksimalno iskorišten, trebao/la bi to otvoreno podijeliti sa savjetovateljem/icom.

Ukoliko se nakon razgovora situacija ne popravi ili pak savjetovatelj/ica ne želi o tome razgovarati s tobom, u redu je potražiti drugog savjetovatelja/icu s kojim/om ćeš se osjećati ugodnije.

Koliko traje termin savjetovanja?
U Iskorakovom savjetovalištu termin individualnog savjetovanja/psihoterapije traje 45 minuta. Usluga savjetovanja/psihoterapije je besplatna.
Prvo savjetovanje
Za prvo savjetovanje trebaš nam se javiti e-mailom na info@iskorak.hr i ugovoriti prvi termin savjetovanja. Na prvom terminu savjetovanja imat ćeš mogućnost iznijeti izazove s kojima se nosiš u povjerljivom razgovoru sa savjetovateljem/icom.

Tvoj savjetovatelj/ica pričat će s tobom o razlozima zbog kojih si ugovorio/la savjetovanje i s tobom će procijeniti što bi za tebe bilo od najveće koristi – da ostaneš u savjetovalištu ili će ti pomoći pronaći mjesto gdje će tvoje potrebe biti zadovoljene na adekvatan način jer nadilaze mogućnosti savjetovališta.

Otkazivanje termina savjetovanja
Dogovoreni termin savjetovanja možeš otkazati 24 sata prije održavanja termina savjetovanja, a u protivnom gubiš pravo daljnjeg savjetovanja u našem savjetovalištu. U iznimnim slučajevima i uz adekvatno opravdanje savjetovatelj/ica može odobriti nastavak savjetovanja.