Psihološko savjetovanje

Svi termini u savjetovalištu su u ovom trenutku popunjeni. Trenutno nismo u mogućnosti primiti nove klijente/ice. Javi nam se na info@iskorak.hr ako želiš da te zabilježimo na listu čekanja.

U našem savjetovalištu pruža ti se mogućnost besplatnog povjerljivog individualnog savjetovanja. Savjetovalište je namijenjeno punoljetnim LGBTI osobama i osobama koje žive s HIV-om te njihovim obiteljima, partnerima i partnericama.

Usmjereni smo na pomaganje klijentima/icama u razvoju vještina suočavanja s emocionalnim, interpersonalnim, akademskim i drugim poteškoćama. Neki od razloga zbog kojih bi se mogao/la odlučiti na savjetovanje su poteškoće vezane uz coming out, seksualnu orijentaciju, život s HIV-om, chemsex, probleme u vezi, tugovanje/gubitak, probleme s prijateljem/prijateljicom, probleme u obitelji, prilagodbu na studij i slično. Tijekom savjetovanja imaš priliku uvidjeti u čemu je izazov vezano za područje života koje ti predstavlja poteškoću i napraviti određene promjene u svom životu. Savjetovatelj/ica ti pomaže u razvoju novih vještina suočavanja s poteškoćama i podržava te u samoosnaživanju.

Osnovni cilj savjetovanja osobni je rast i razvoj, odnosno jačanje tvog mentalnog zdravlja i dobrobiti te unaprjeđenje tvojih odnosa s drugim ljudima.

Javi nam se na info@iskorak.hr

None

Što je savjetovanje?

Savjetovanje je sredstvo kojim jedna osoba (savjetovatelj/ica) pomaže drugoj osobi (klijentu/ici) kroz svrhovit razgovor. Kao teme u savjetovanju često se javljaju osobne poteškoće (problemi u obitelji, problemi prilagodbe i sl.), akademske poteškoće (nedostatak motivacije), financijski i zdravstveni problemi (psihosomatske teškoće).

Savjetovanje nije psihoterapija niti rješenje svih problema odjednom. Tijekom savjetovanja ne daju se savjeti i ne tretiraju se psihički poremećaji, odnosno medicinske dijagnoze. U sklopu Iskorakovog savjetovališta, termin individualnog savjetovanja traje 45 minuta. Trajanje savjetodavnog procesa je individualno. Ponekad je dovoljan jedan susret, a u većini slučajeva nekoliko susreta. U Iskorakovom savjetovalištu broj susreta je ograničen i o tome će te tvoj/a savjetovatelj/ica informirati.

Treba li mi savjetovanje?

Ukoliko nisi siguran/na je li savjetovanje pravi izbor za tebe, predlažemo da dogovoriš prvo savjetovanje i upoznaš nekog od naših savjetovatelja/ica i u otvorenom razgovoru i dogovoru vidiš je li to za tebe. Ništa te ne obvezuje da nastaviš dolaziti ukoliko shvatiš da savjetovanje nije za tebe.

Ne trebaš imati “simptome” kako bi se odlučio/la za savjetovanje. Za savjetovanje se možeš odlučiti ako želiš povećati kvalitetu svog života.

Zašto savjetovatelj/ca, a ne prijatelj/ica?

Da bi razumio/la po čemu se savjetovanje razlikuje od prijateljstva, važno je razumjeti kako izgleda i što uključuje savjetodavni proces.

Ako savjetovanje izjednačiš s prijateljskom kavom to znači kako od savjetovatelja/ice očekuješ mogućnost ventiliranja osjećaja i poneki savjet. Savjetovanje uistinu u određenoj mjeri uključuje te elemente, ali kod savjetovanja prvenstveno govorimo o usklađenosti savjetovatelja/ice s klijentom. Za razliku od prijatelja/ice, učinkovit savjetovatelj/ica zna kada te treba potaknuti, kada podržati, a kada je vrijeme za intervenciju koja bi mogla dovesti do efektivne promjene. Najvažnija razlika je ta da se na savjetovanju govori samo o tebi – ti si zvijezda koja dominira pozornicom, a savjetovatelj/ica je tu radi tebe. Nema uzajamnog dijeljenja osobnih informacija kao u slučaju prijateljstva.

Kako mi savjetovanje može pomoći?

Cilj savjetovanja je pomoći ti da se naučiš nositi s problemima i rješavati ih na efikasan način. Pod pojmom savjetovanja krije se ideja sigurnog mjesta na kojem redovito (tjedno) možeš diskutirati o svojim problemima i neugodnim osjećajima koji ih prate. Zadatak savjetovatelja/ice je da te sasluša, podrži, usmjeri, ali i poštuje tvoj pogled na život. Savjetovatelj/ica ne pomaže savjetom jer nikako ne može znati što je najbolje za tebe. To možeš znati samo ti. Savjetovatelj/ica te usmjerava na razumijevanje problema kako bi sam/a mogao/la pronaći adekvatno rješenje tog problema. Najčešće treba više sati savjetovanja kako bi se došlo do rješenja problema, te je važna redovitost u dolascima kako bi se savjetovanje iskoristilo na najbolji način.

Što mogu očekivati od savjetovanja?

Tijekom savjetovanja, savjetovatelj/ica će te poticati na slobodno izražavanje emocija. Savjetovatelj/ica ti može pomoći da stekneš bolje razumijevanje svojih osjećaja i procesa misli te pronađeš odgovarajuće rješenje svojih problema. Savjetovatelj/ica te može poticati da identificiraš u čemu je točno poteškoća, te da preuzmeš odgovornost za istu ako je to prikladno. Savjetovatelj/ica ti može pomoći u prepoznavanju načina na koji drugi ljudi djeluju na tebe i istražiti s tobom alternativne načine nošenja s tuđim ponašanjem.

Ponekad je veliko olakšanje podijeliti svoje brige i strahove s osobom koja razumije kako se osjećaš i može ti pomoći da pronađeš rješenje.

Povjerenje u savjetovatelja/icu

Dobar/ra savjetovatelj/ica će se fokusirati na tebe i slušati te bez osuđivanja i kritiziranja. Pomoći će ti pronaći efikasan način rješavanja poteškoća, ali ti neće govoriti što da radiš.

Da bi savjetovanje bilo učinkovito potrebno je izgraditi odnos povjerenja između tebe i savjetovatelja/ice. Ako osjećaš da nisi “kliknuo/la” sa savjetovateljem/icom ili da termin savjetovanja nije maksimalno iskorišten, trebao/la bi to otvoreno podijeliti sa savjetovateljem/icom.

Ukoliko se nakon razgovora situacija ne popravi ili pak savjetovatelj/ica ne želi o tome razgovarati s tobom, u redu je potražiti drugog savjetovatelja/icu s kojim/om ćeš se osjećati ugodnije.

Koliko traje termin savjetovanja?

U Iskorakovom savjetovalištu termin individualnog savjetovanja traje 45 minuta. Ukoliko ne možeš doći na dogovoreni termin, važno je da ga otkažeš 24 sata unaprijed. Ukoliko to ne učiniš, prvi put se termin smatra iskorištenim, a drugi put gubiš pravo daljnjeg savjetovanja u našem savjetovalištu. Usluga savjetovanja je besplatna.

Prvo savjetovanje

Za prvo savjetovanje trebaš nam se javiti e-mailom na info@iskorak.hr i primit ćeš povratni odgovor o raspoloživosti termina u savjetovalištu. Istim putem ćeš se sa savjetovateljem/icom dogovoriti za svoj prvi termin. Na prvom terminu savjetovanja imat ćeš mogućnost iznijeti izazove s kojima se nosiš u povjerljivom razgovoru sa savjetovateljem/icom.

Tvoj savjetovatelj/ica razgovarat će s tobom o razlozima zbog kojih si se odlučio/la na savjetovanje i s tobom će procijeniti što bi za tebe bilo od najveće koristi. Ukoliko procijeni da tvoje potrebe nadilaze mogućnosti našeg savjetovališta, pomoći će ti pronaći mjesto na kojem možeš dobiti potrebnu pomoć i podršku.

Otkazivanje termina savjetovanja

Dogovoreni termin savjetovanja možeš otkazati 24 sata prije održavanja termina savjetovanja. Ukoliko to ne učiniš, prvi put se termin smatra iskorištenim, a drugi put gubiš pravo daljnjeg savjetovanja u našem savjetovalištu. U iznimnim slučajevima i uz adekvatno opravdanje savjetovatelj/ica može odobriti nastavak savjetovanja.