Politika privatnosti

Vrlo ozbiljno shvaćamo privatnost posjetitelja naših stranica te smo predani njenom poštivanju. Udruga Iskorak (u daljnjem tekstu: “Udruga”) donosi ovu Politiku privatnosti kako bismo vas informirali o načinima i svrsi prikupljanja, obrade, pohrane i procesiranja osobnih i drugih podataka, kao i pravima koja imate kao korisnik naših stranica u odnosu na podatke koji se obrađuju. 

Ova se Politika privatnosti primjenjuje na sve usluge i stranice raspoložive na mrežnom sjedištu iskorak.hr kao i povezanim mrežnim sjedištima kojima upravlja Udruga, osim ako nije drugačije regulirano. Posjetom ovim web stranicama unaprijed pristajete na sadašnje i buduće uvjete ove Politike privatnosti. 

Udruga Iskorak, sa sjedištem u Zagrebu, Šenoina 34, OIB: 93402577124 djeluje kao Voditelj zaštite osobnih podataka te je odgovorna za obradu podataka prikupljenih na ovim web stranicama.

ZAŠTO PRIKUPLJAMO PODATKE

Podatke prikupljamo primarno zato da bismo vam omogućili sigurno i učinkovito iskustvo korištenja naših web stranica te pružili usluge ili svojstva koja bolje ispunjavaju vaše potrebe ili zahtjeve sukladno postavkama vašeg preglednika. Udruga poštuje privatnost posjetitelja ovih web stranica, te će sve prikupljene podatke koristiti isključivo u svrhe pružanja traženih usluga, analize i statistike. Vaše podatke možemo koristiti i u svrhe slanja brošura ili newslettera ako ste nam za to dali jasnu privolu. Udruga ni u kojem trenutku neće podatke o korisnicima i posjetiteljima web stranica ponuditi trećim stranama.

KAKO PRIKUPLJAMO PODATKE

Vrste podataka koji se prikupljaju podatci su koji vas osobno identificiraju (dalje: „Osobni podatci“) i podatci koji vas ne identificiraju osobno.

Osobni podaci prikupljaju se samo u slučajevima kada nam za to date izričitu privolu i onoliko dugo dok privolu ne povučete ili dok za to ne postoji opravdana svrha. Udruga koristi osobne podatke kako bi bolje razumjela vaše potrebe i interese te vam omogućila korištenje nekih usluga koje zahtijevaju prikupljanje ovih podataka. Nakon što nam navedete osobne podatke, možete biti sigurni da će se oni koristiti samo i isključivo kao podrška vašem odnosu s nama.

Osobni podatci su:

 • Vaše ime i prezime
 • E-mail adresa
 • Poštanska adresa, 
 • Broj mobitela

Niže navodimo slučajeve u kojima se osobni podaci mogu prikupljati:

 • Newsletter

Ukoliko ste dali privolu za primanje newslettera putem obrasca za prijavu na newsletter ili formulara za prijavu na sudjelovanje u društvenim aktivnostima, možemo vam ga slati da bismo vas obavijestili o novostima, događanjima ili uslugama, u prosjeku dva puta mjesečno. Podatke koje ste nam dostavili kako biste se pretplatili na newsletter koristit ćemo samo u svrhe slanja newslettera. Ako želite odustati od pretplate na newsletter, to možete učiniti u bilo kojem trenutku putem opcije otkazivanja pretplate koja se nalazi u newsletteru. U slučaju otkazivanja pretplate, osobne podatke koje smo prikupili u tu svrhu prestat ćemo obrađivati. Prikupljene podatke pohranjujemo samo za razdoblje tijekom kojeg primate newsletter i niste povukli svoju privolu za primanje newslettera.

 • Ispunjavanje obrasca za kontakt ili obrasca za prijavu na sudjelovanje u našim događanjima

Ako odaberete određene usluge za korištenje na našem mrežnom sjedištu – primjerice ispunjavanje obrasca za kontakt –  možemo vas zatražiti da nam navedete kontakt i identifikacijske podatke. Kad je moguće, navodimo koja su polja potrebna, a koja nisu. Ako odaberete ne koristiti određenu uslugu ili svojstvo, ne morate navoditi kontakt niti identifikacijske podatke koji se traže.

 • Ako nam se obratite putem e-maila ili pošte

Ako nam se obratite e-mailom ili poštom, možemo pohraniti upit kako bismo na njega što kvalitetnije odgovorili.

Neosobni podaci ne povezuju se s vama osobno i na temelju njih ne znamo vaš identitet. Podaci se obrađuju samo u skupnom obliku te se prikupljaju na temelju podataka kolačića.  Kad koristite naše mrežno sjedište, Udruga može od vas automatski prikupiti određene vrste neosobnih podataka. Također možemo prikupiti neosobne podatke koje nam dobrovoljno navedete, kao što su informacije uključene u odgovor u nekom upitniku ili anketi.

Podatci koji vas ne identificiraju osobno:

 • IP adresa
 • Vrsta preglednika i operacijskog sustava koji koristite
 • Vrijeme i dužina posjeta našim stranicama
 • Koje stranice pregledavate
 • URL stranica koje ste posjetili netom prije ili poslije posjeta našim stranicama

Udruga koristi “cookie” tehnologiju (tehnologiju kolačića) kako bi unaprijedila vaše iskustvo na stranici i prikupila podatke za statističko izvještavanje o mrežnom sjedištu. Tehnologija kolačića ne pohranjuje vašu individualnu e-mail adresu ni bilo kakve osobne podatke o vama.

Kolačić je mala jedinica informacija poslanih s internetske stranice koju preglednik vašeg računala pohranjuje na vaš tvrdi disk. Ona sadrži informacije koje mogu zatrebati mrežnom sjedištu kako bi personalizirao vaše iskustvo te prikupio statističke podatke o mrežnom sjedištu. Postoji nekoliko vrsta kolačića koje web stranice koriste. Obvezni kolačići uvijek su aktivni te omogućavaju funkcionalnost stranica i njihovo korištenje. Statistički kolačići prikupljaju informacije o načinu korištenja naših web stranica, poput stranica koje posjećujete, sadržaja koje preuzimate te im je svrha poboljšanje učinkovitosti web stranice. Funkcionalni kolačići omogućuju personalizaciju sadržaja te pamte postavke vašeg posjeta našim stranicama, kao što su jezik ili lokacija.

Ako želite pretraživati bez kolačića, možete konfigurirati svoj preglednik da odbaci sve kolačiće ili vas obavijesti kad se određeni kolačić postavlja. Svaki preglednik je različit, zato pogledajte izbornik “Pomoć” svog preglednika kako biste saznali kako promijeniti postavke kolačića. Vaše iskustvo s našim mrežnim sjedištem može biti drugačije ako prilagodite svoj preglednik da blokira kolačiće.

Kolačići trećih strana odnose se na Google Analytics te prikupljaju neosobne podatke u svrhe razumijevanja kako koristite naše stranice. Za više informacija o tome kako Google upotrebljava podatke, najbolje je posjetiti Googleovu Politiku privatnosti.

SIGURNOST PODATAKA

Sigurnost vaših osobnih podataka vrlo nam je bitna te se zalažemo zaštititi informacije koje prikupimo. Naši serveri imaju tehničke sigurnosne mjere za zaštitu od gubitka, zlouporabe ili izmjene informacija koje je Udruga prikupila od vas na našem mrežnom sjedištu. Vaši osobni podaci čuvaju se na siguran način u digitalnom obliku uz primjenu odgovarajućih tehničkih i organizacijskih mjera za sprječavanje neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja osobnih podataka. 

IZMJENE OSOBNIH PODATAKA

Ako se bilo koji osobni podatak koji ste nam dostavili promijeni (npr. vaš e-mail) ili ako saznate da raspolažemo netočnim osobnim podatkom, molimo vas da nas o tome obavijestite slanjem elektronske pošte na e-mail adresu info@iskorak.hr. Udruga nije odgovorna za bilo kakve gubitke koji bi proizlazili iz netočnih, neistinitih, manjkavih ili necjelovitih osobnih podataka koji su nam dostavljeni.

KOLIKO DUGO ČUVAMO PODATKE

Vaše osobne podatke čuvamo dokle god postoji potreba za njihovim čuvanjem u svrhe za koju ste nam ih dobrovoljno dali ili dokle god ne povučete privolu za njihovo prikupljanje i korištenje. U slučaju povlačenja privole, podatke brišemo u najkraćem mogućem roku. Dane privole imate pravo povući u bilo kojem trenutku, u cijelosti ili za dio naših usluga. To možete učiniti tako da obavijestite Voditelja obrade osobnih podataka na info@iskorak.hr.

Iznimku predstavljaju podaci koje smo dužni čuvati temeljem zakonskih obveza. U tim slučajevima, vaše podatke čuvamo kroz zakonom definiran rok za njihovo čuvanje.

PRAVA KORISNIKA

Kao korisnik naših stranica, imate sljedeća prava koja se tiču obrade vaših osobnih podataka:

 • Pravo na transparentnost o načinu na koji se upotrebljavaju vaši osobni podaci
 • Pravo na pristup osobnim podacima koje obrađujemo o vama
 • Pravo na traženje ispravka ili nadopune netočnih ili zastarjelih osobnih podataka
 • Pravo na ograničenje obrade podataka
 • Pravo na brisanje, prestanak prikupljanja ili obrađivanja osobnih podataka
 • Pravo na povlačenje dane privole
 • Pravo na prijenos podataka vama ili drugom voditelju obrade
 •  Pravo na ulaganje pritužbe hrvatskoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka ili nadzornom tijelu EU-a.

Ako imate pitanja, pritužbu ili želite ostvariti bilo koje od navedenih prava, slobodno se obratite Voditelju obrade osobnih podataka na info@iskorak.hr