Navigatori

Imaš pitanja ili dvojbe o seksualnom zdravlju, a ne znaš koga pitati? Ne možeš se snaći u moru informacija na webu? Trebaš savjet ili iskren i prijateljski razgovor? U Iskoraku nudimo uslugu besplatnog, povjerljivog i profesionalnog vršnjačkog savjetovanja.

Osnovni cilj vršnjačkog savjetovanja je pružiti točne i provjerene informacije i tako te osnažiti da doneseš informiranu odluku o svom zdravlju. Vršnjački savjetnici (Navigatori) tu su da te ohrabre, podrže, upoznaju s opcijama i mogućim daljnjim koracima – bez osuđivanja, osobnog dolaska i u svega par klikova.

Javi se vršnjačkim savjetnicima

13 + 1 =

None

Što je vršnjačko savjetovanje?

Vršnjačko savjetovanje je oblik podrške. Riječ “vršnjak/inja” ovdje se odnosi na osobu iz određene populacije koja je posebno educirana za pružanje podrške, informacija i savjeta drugim osobama iz iste zajednice. U Iskoraku su vršnjački savjetnici gej/bi muškarci koji su snažno motivirani pružati znanstveno utemeljene informacije drugim gej/bi muškarcima i osobama koje žive s HIV-om.

Kako ti vršnjački savjetnik može pomoći?

Vršnjačko savjetovanje namijenjeno je gej/bi muškarcima i osobama koje žive s HIV-om koje savjetujemo i educiramo u svrhu unaprjeđenja zdravlja, usvajanja zaštitnih ponašanja, poticanja redovitog testiranja zbog ranog otkrivanja i liječenja infekcije, pružanja preventivnih pregleda i smanjenja štete.

Vršnjački savjetnik može ti pomoći prijateljskim razgovorom u kojem će otvoriti teme oko testiranja, liječenja, zaštite ili smanjenja štete. Može te upoznati sa zdravstvenim uslugama, pomoći ti oko pristupa testiranju, PrEP-u, liječenju i psihološkoj podršci. Također te može uputiti gdje nabaviti ili ti dati kondome, lubrikante, pakete za smanjenje štete, a i uputiti te kako ih koristiti. Vršnjački savjetnik može razumjeti tvoje nedoumice ili strahove iz prve ruke jer se možda i sam s njima susreo.

Kako se javiti za vršnjačko savjetovanje?

Vršnjački savjetnici dostupni su ti putem maila navigatori@iskorak.hr. Nakon što pošalješ mail, dobit ćeš potvrdu o zaprimljenom upitu, a odgovor stiže kroz 24 sata. Možeš očekivati detaljne, točne i provjerene informacije, prijateljski i neosuđujuć pristup te podršku oko eventualnih idućih koraka. Javi se bez srama ili straha. I da – ne postoje glupa pitanja.

Koji su principi vršnjačkog savjetovanja?

Prijateljski – vršnjački savjetnik pristupit će ti dobronamjerno i na lijep način, kao što bi pristupio prijatelju

Profesionalno – dobit ćeš jasne i provjerene informacije

Povjerljivo – sve što podijeliš ostaje između tebe i vršnjačkog savjetnika

Besplatno – dobit ćeš besplatne materijale i informacije

Bez osuđivanja – pretpostavljamo da sve što osobe rade, čine s dobrom namjerom