Testiranje u zajednici

Iskorak pruža uslugu dobrovoljnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i sifilis brzim testovima koji omogućuju rezultat u 60 sekundi.

Aktivnost je započela krajem 2013. godine, nakon uspješnog pilotiranja projekta krajem 2012. godine. Ovaj inovativni pristup testiranju olakšava MSM osobama da se lakše testiraju na HIV. Kako se koriste brzi testovi, potreban je samo jedan dolazak i rezultati su gotovi za 60 sekundi. Iskorak centar je u središtu grada, blizu drugih mjesta MSM okupljanja što olakšava dolazak, a sama atmosfera i osoblje koje radi u Iskorak centru omogućuje kvalitetnu i prijateljsku uslugu van zdravstvene institucije.

Testiranju prethodi kratki razgovor s liječnikom koji će objasniti cijeli postupak testiranja i odgovoriti na tvoja pitanja o spolnom zdravlju.

GDJE SE I KADA MOŽEŠ TESTIRATI?

ISKORAK
Petrinjska 27, Zagreb
PON/SRI/PET 16:30-18:30

Testiranje se provodi uz partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji osigurava edukaciju i superviziju liječnika/savjetnika. Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno – nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ni uputnica. Testiranje se održava u posebnoj prostoriji u Iskorak centru u kojoj je osigurana privatnost. Rezultati testiranja bit će poznati samo testiranoj osobi i liječniku. U radu se držimo smjernica za testiranje na HIV koje su na snazi u Hrvatskoj.

Liječniku pomaže vršnjački savjetnik – osoba koja je MSM, te je obučena o HIV-u. Vršnjački savjetnik se javlja na telefon, te dočekuje osobe i održava tijek osoba na lokaciji.

Cilj/evi aktivnosti:
– olakšati MSM osobama da se testiraju na HIV
– povećati stopu redovitog testiranja na HIV MSM osoba